Advertisement
SBS Radio has changed
#SBSRadio

SBS Radio has announced changes to its services to reflect Australia’s rapidly changing and increasingly diverse society.

Listen to

Unfortunately the SBS Radio Player is unavailable on this device. We apologise for any inconvenience.
Од повеќе од 60 пријавени канидидати од целиот свет,  престижниот Универзитет на Мелбурн за позицијата научен соработник на проектот за aватоматизација на...
Писмото кое Светиот Синод на МПЦ-ОА го испрати до Бугарската Православна Црква во кое бара од неа да биде Православна Мајка црква, ако ја препознаат...
Автор, драматург, поет и поранешен основач на Aвстралиско Mакедонскиот Неделник Џим Томев, започнува серија дискусии за клучните зборови во општеството, следејќи...
Ристе Лазаревски е студент на колеџот Килор Даунс, каде што учи македонски. Тој вели дека му е важно да ги одржува своите културни традиции преку употребата на...
Како млад сонувал да заигра во националната рагби лига но Александар Волкановски се пронашол себе си на австралиската боречка сцена.Се смета за еден од најдобрите...

Уметност и Забава

Stories on language, art, music, culture and entertainment

11-годишната Оливија Илиовска учи македонски на колеџот Кејлор Даунс. Нејзината главна причина за преземање на јазични студии е подобро да се поврзе со сите нејзини...
Долгогодишниот рок музичар Васко Таневски се вљубил во музиката откако го видел цртанiot филм Битлси како ново-пристигнат осум годишник во Мелбурн. Кога подоцна...
Во последното свое социо-лингвистичко истражување д-р Џим Хлавач ,виш предавач, автор и професионален преведувач на Универзитетот Монаш вели дека многу висок...
Поетесата од Мелбурн Љубица Поповска објави 5 поетски збирки и зеде дел во две публикации во Македонија во 2017 година. Таа вели дека нејзината љубов кон...
Неодамнешното објавување на списание на обединетата македонска дијаспора ги содржи трудовите презентирани на 4-тата годишна Глобална конференција на ОМД во...