Advertisement
Australia jest trzecim krajem na świecie, co do ilości zagranicznych studentów.
Polish
By
Dariusz Buchowiecki

1 Sep 2017 - 6:14 PM  UPDATED 24 Sep 2017 - 7:38 PM

Australia ma siedem ze 100 najlepszych uniwersytetów na świecie. Studiując w Australii otrzymasz kwalifikacje, które są uznawane i poszukiwane na całym świecie.

Niektóre agencje edukacyjne zachęcają studentów z zagranicy do zapisania się na wyższe studia z  gwarancją uzyskania potem stałego pobytu w Australii. Niestety, nie jest to prawda.

W rzeczywistości nie ma czegoś takiego jak gwarancja stałego pobytu, ponieważ prawo imigracyjne zmienia się cały czas. Rząd australijski nieustannie zmienia prawo i aktualizuje kwalifikacje wymagane w Australii - zatem, skąd możesz wiedzieć, że zanim skończysz naukę twój zawód będzie nadal na liście potrzebnych profesji w Australii?

Zamiast szukać 'drogi na skróty', warto zastanowić się nad zainwestowaniem w swoją przyszłość lub dobrą znajomość języka angielskiego. Wybierz dokładnie rodzaj studiów i ubiegaj się o wizę.

Jakie są wymagania?

Aby studiować w Australii, musisz ubiegać się o przyjęcie na uczelnie, a także o australijską wizę studencką.

Istnieje kilka kroków, które należy w tym kierunku wykonać:
• wybór preferowanych studiów, kursu i uczelni
• złożenie wniosku, podania do instytucji edukacyjnej
• otrzymanie tzw. "Letter of Offer"
• odebranie elektronicznego potwierdzenia rejestracji (eCoE)
• złożenie wniosku o wizę studencką

Istnieje szereg wymagań dotyczących pozwolenia, które trzeba spełnić zarówno przy skladaniu wniosku do uczelni, jak i wniosku o wydanie wizy.

Może to obejmować:
• informacje o poziomie wyksztalcenia
• znajomość języka angielskiego
• poświadczenie wsparcia finansowego podczas studiów
• ubezpieczenie zdrowotne dla studenta z zagranicy


Jeśli już mieszkasz lub pracujesz w Australii, nadal możesz ubiegać się o studia w Australii jako student zagraniczny.

Istnieją różne rodzaje, kategorie wiz, o które możesz ubiegać się... w zależności od twoich planów pobytu w Australii.

  • Student visa (subclass 500)
  • Student Guardian visa (subclass 590)
  • Training visa (subclass 407)
  • Temporary Graduate visa (subclass 485)
  • Visiting and studying
  • Post study work arrangements

Niektóre osoby, ubiegające się o wizę studencką, muszą dołączać do wniosku o wizę wynik testu ze znajomości języka angielskiego.

Oto tabela wymaganych, minimalnych wyników testu języka angielskiego od następujących instytucji

 

English language provider test

​Minimum test score

​Minimum test score where combined with at least 10 weeks ELICOS

​Minimum test score where combined with at least 20 weeks ELICOS

​International English Language Testing System (IELTS)

​5.5

​5

​4.5

*Test of English as a Foreign Language (TOEFL) paper based

​527

​500

​450

TOEFL internet based test

​46

​35

​32

Cambridge English: Advanced (Certificate in Advanced English)

​162

​154

​147

Pearson Test of English Academic

​42

​36

​30

Occupational English Test**

​Pass

​Pass

​Pass

 

Oprócz tego, jeśli jesteś posiadaczem wizy studenckiej, ty oraz członkowie rodziny pozostający na twoim utrzymaniu mają pozwolenie na pracę.

Możesz pracować maksymalnie 40 godzin w ciągu dwóch tygodni w czasie semestru oraz nieograniczone godziny w przerwie miedzy semestrami.
Praca, która jest formalnie częścią studiow i zdobywaniem doswiadczenia zawodowego, nie jest wliczona w sumę 40 godzin.
Praca wolontariacka, nieodpłatna, nie jest wliczana do 40 godzin, w ciągu dwóch tygodni.

 

  Source: Department of Immigration and Border Protection