Coming Up Sat 6:00 PM  AEST
Coming Up Live in 
Live
Albanian radio

Vaksina COVID-19 ne Australi

Close up of covid vaccine vials Source: AAP Image

SBS eshte i perkushtuar te siguroje raportim te besueshem per t’ju informuar ne gjuhen tuaj ne lidhje me COVID-19. (Ndiqni informacionin e fundit duke klikuar ne linkun e me poshtem)

Kjo faqe eshte azhurnuar per here te fundit me informacion me 12/01/2021. Per azhurnimet me te fundit COVID-19 ne anglisht vizitoni faqen SBS News Covid-19


Vaksina COVID-19 ne Australi

Qeveria Australiane eshte zotuar t'u siguroje te gjithe australianeve  qasje te hershme ne vaksinat e sigurta dhe efektive COVID-19.

Australia ka nje Strategji Kombetare te vaksinimit COVID-19  qe identifikon:

 • Popullata me perparesi per vaksinimin dhe fazat ne te cilat do te sigurohen vaksinat ne Australi
 • Detaje se si vaksinat do te arrijne tek punonjesit e kujdesit shendetesor, punonjesit e karantines dhe kufirit, dhe punonjesit e kujdesit te te moshuarve.
 • Vendndodhjet fillestare, ne te gjithe Australine ku do te administrohen vaksinat.

 Ketu mund te gjeni me shume mbi vaksinimin ne Australi.

COVID-19 vaccine national roll-out strategy
COVID-19 vaccine national roll-out strategy
Australian Government - Department of Health

 

Meqenese dozat e vaksines fillimisht do te jene te kufizuara, grupet me te rrezikura nga virusi korona, ato do vaksinohen se pari:

 • Faza 1 - Vaksina Pfizer / BioNTech: Punetoret e karantines dhe kufirit, punonjesit e kujdesit shendetesor ne vijen e pare, personeli i kujdesit te te moshuarve dhe personat me aftesi te kufizuara.
 • Faza 2 - Vaksina Pfizer / BioNTech: Te moshuar mbi 70 vjeç, punonjes te tjere te kujdesit shendetesor, popullata Aborigjene dhe Torres Strait te moshes mbi 55 vjeç, policet, zjarrfikesit, ushtaret, sherbimet e urgjences dhe ata te perpunimit te mishit.
 • Faza 3 - Vaksinat AstraZeneca dhe Novavax: Te rriturit e moshes mbi 50 vjeç, popullesia Aborigine dhe Torres Strait te moshes mbi 18 vjeç, punetore te tjere thelbesor dhe me rrezik te larte.
 • Faza 4 - Vaksinat AstraZeneca dhe Novavax: Bilanci i mbetrur i popullates se rritur, kap çdo australian te pavaksinuar nga fazat e meparshme.
 • Faza 5 - Vaksinat AstraZeneca dhe Novavax: Femijet e moshes nen 18 vjeç, nese rekomandohet.

COVID-19, Mbeshtetja per shendetin tuaj mendor

Koronavirusi me vete ka sjellur shume sfida. Per informacione, keshilla dhe nje varg te gjere te sherbimeve per mbeshtetje te shendetit mendor falas telefononi ose vizitoni faqen e interbetit “Head to Health” . Nese deshironi te lidheni me Head to Health” dhe nuk flisni anglisht, mund te thirrni Sherbimin per Perkthim dhe interpretim ne 131 450.

Qeveria Australiane ka siguruar 10 sesione plotesuese te terapise psikologjike te subvencionuara- (nga Medicare) per australianet e prekur nga kufizimet e pandemise COVID-19.

Veshtiresite financiare (Pagesa “Leave Disaster Payment”)

Nese  perballeni me veshtiresi financiare vizitoni  Covid19 Money Smart ose telefononi ne Linjen Kombetare te Ndihmes per Borxh ne 1800 007 007.

Qeveria Federale ka nje  “pandemic leave”  - pagese fatkeqesie.  

Pagesa vlen per punetoret te cilet nuk mund te fitojne te ardhura sepse ata duhet te vete-izolohen/karantinohen, ose jane duke u kujdesur per dike me COVID-19.

Klikoni meposhtme per te gjetur informacionin e “Pandemic Leave Disaster” ne secilin shtet dhe territor:

Si perhapet COVID-19 dhe si e parandaloni ate?

COVID-19 perhapet nga personi ne person permes:

 • Kontakt i ngushte me nje person ndersa eshte infektues, madje edhe para se te shfaqen simptomat e tyre.
 • Kontakt i ngushte me nje person me infeksion te konfirmuar qe kollitet ose teshtin.
 • Prekja e objekteve ose siperfaqeve (te tilla si dorezat e dyerve ose tavolina) te ndotura nga nje kolle ose teshtime nga nje person me infeksion te konfirmuar, dhe pastaj prekja e gojes ose fytyres tuaj.

Ju mund t’a parandaloni infeksionin duke praktikuar higjiene te mire te duarve dhe teshtitjes/kolles dhe mbajtja e distances nga te tjeret kur jeni i semure eshte mbrojtja me e mire kunder shume viruseve. Cfare duhet te beni :

 • Ruani distancen sociale prej te pakten 1.5 metrash dhe respektoni rregullin 1 person per 4 metra katrore.
 • Lani duart shpesh me uje dhe sapun, para dhe pas ngrenies dhe pasi te keni shkuar ne tualet.
 • Mbuloni kollitjet dhe teshtitjet tuaja dhe perdorni pastrues dore me baze alkooli.
 • Nese nuk jeni mire, shmangni kontaktin me te tjerët (qendroni me shume se 1.5 metra nga njerezit) Qeveria Australiane u sugjeron te gjithe banoreve te shkarkojnë aplikacionin COVIDSafe app.

Nese shfaqni simptoma, testohuni

Simptomat e koronavirusit mund te variojne nga semundje e lehte e deri te pneumonia dhe jane te ngjashme me rastet e tjera te ftohjeve dhe gripit dhe perfshijne:

 • ethe
 • kollitje
 • veshtiresi ne frymemarrje 
 • fyt i pezmatuar
 • kokedhembje
 • humbje e nuhatjes
 • humbje e shijes
 • hunde qe rrjedh
 • dhimbje ne muskuj  
 • diarrea
 • humbje e apetitit

Autoritetet kane zhvilluar nje Kontrollues te Simptomave COVID19 -  COVID19 Symptom Checker qe mund ta perdorni nga shtepia.

Nuk ka ndonje trajtim specifik per koronavirusin, por shumica e simptomave mund te trajtohen me kujdes mjekesor mbeshtetes. Antibiotiket nuk jane efektive kunder viruseve.

Nese shfaqni simptoma, duhet te testoheni. Mos vizitoni nje klinike shendetesore ose spital pa i informuar ata qe keni simptoma. Ju duhet te qendroni te izoluar ose ne shtepine tuaj, ne hotel ose ne kujdesin shendetesor derisa autoritetet e shendetit publik te konfirmojnë se eshte e sigurt per ju qe te ktheheni në aktivitetet tuaja te zakonshme. Nese deshironi te flisni me dike ne lidhje me simptomat tuaja, telefononi ne Linjen Kombëtare te Ndihmes (Coronavirus) per keshilla. Linja operon 24 ore ne dite, shtate dite ne jave: 1800 020 080.

0:00

Ku mund të testoheni?

Klikoni shtetet dhe territoret meposhtme per te gjetur klinikat per COVID-19 test:

Nese jeni diagnostikuar me COVID-19, duhet te vete-izoloni.

A duhet te mbaje maske?

Disa shtete dhe territore Australiane rekomandojne ose kerkojne perdorimin e maskave. Nese rrethanat ndryshojne ne shtetin ose territorin tuaj, keshillat per maskat mund te  ndryshojne. Eshte e rendësishme te qendroni te azhurnuar me keshillat ne vendin tuaj ku jetoni.

Per te qene te azhurnuar me keshillat e fundit rreth  maskave, ndiqni azhurnimet e qeverise tuaj ne vendin ku jetoni:

Nese zgjedhni te mbani maske, me rendesi eshte te:

 • Lani ose disinfektoni duart pasi ta hiqni masken.
 • Mos prekni pjesen e perparme te maskes derisa e vendosni ate ose kur e hiqni ate. Nese e prekni masken, lani ose disinfektoni duart menjehere.
 • Mos lejoni qe maska t’u varet ne qafe.
 • Sigurohuni te mbulon hunden dhe gojen tuaj dhe te pershtatet nen mjekren tuaj dhe ne te dy anet e fytyres tuaj.
 • Lani duart para se te vendosni masken

Maskat per nje perdorim nuk duhet perdorur perseri por duhet te hidhen menjehere pas perdorimit.

Udhëtimi per ne ose brenda Australise

Shtetet dhe territoret mund te zbatojne kufizimet e tyre, duke perfshire mbylljen e kufijve te tyre shteterore.

Mbledhja e detyrueshme e te dhenave

Nga 1 tetori 2020, eshte ne fuqi mbledhja e detyrueshme e te dhenave ne fluturimet e brendshme (ne Australi) per te ndihmuar shtetet dhe territoret kur behet fjale per gjurmimin e kontakteve: emri, adresa e email-it, nje numer kontakti celular dhe vendbanimi juaj.

Kufizime te udhetimeve

Ne fuqi jane masa te perkohshme per fluturimet nderkombetare qe rishikohen rregullisht nga qeveria.

Kjo mund te ndikoje ne fluturimin tuaj ne Australi. Informacioni ndryshon rregullisht.

Për më shumë informacion kontrolloni azhurnimin me te fundit ne Smart Traveller.

Kerkesat per karantine dhe testim menaxhohen dhe zbatohen nga qeverite e shtetit dhe territorit:

Klikoni KETU per me shume informacion ne lidhje me kushtet per t'u larguar (udhetuar) nga Australia per ne vendet tjera.


 

Qëndroni te pakten 1.5 metra larg nga njeri tjetri. Per kufizimet ne te gjitha shtetet dhe territoret ne Australi vizitoni :

https://www.health.gov.au/news/health-alerts/novel-coronavirus-2019-ncov-health-alert

Nese keni simptoma te ftohjes ose gripit, qendroni ne shtëpi, prenotoni nje test COVID-19 ose kontaktoni Linjen e Informacionit te Shendetit « Coronavirus » ne numrin 1800 020 080.

Lajmet dhe informacionet jane ne dispozicion në 63 gjuhe te ndryshme ne:  www.sbs.com.au/coronavirus