Coming Up Wed 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio
СБС МАКЕДОНСКИ

11 Октомври - Еден од најзначајните датуми во македонската историја

Prof Dr Aleksandar Litovski,expert on Macedonian history for the period of 19th and 20th century and the World War II Source: A.Litovski/SBS Macedonian

"Првото заседание на АСНОМ и создавањето на македонска држава во 1944 година се круна на четиригодишната борба и затоа 11 Октомври е еден од најголемите датуми во македонската историја", вели историчарот Др. Александар Литовски.

Според Др. Литовски обидите за менување на историските факти од страна на Бугарија не се оправдани а решение за влез на Македонија во ЕУ треба и мора да се најде, но не на сметка на историјата и минатото.

Coming up next

# TITLE RELEASED TIME MORE
11 Октомври - Еден од најзначајните датуми во македонската историја 11/10/2021 13:09 ...
Извештај од Македонија 30 ноември 2021 30/11/2021 08:46 ...
Дали европскиот бран на КОВИД-19 може да се повтори во Австралија во 2022 година? 30/11/2021 07:41 ...
Вести на СБС на македонски 30 ноември 2021 30/11/2021 12:33 ...
Оливера Јовановска: "Лавиринт на вистината" е "огледало на мојата душа" 29/11/2021 18:02 ...
Извештај од Македонија 29 ноември 2021 29/11/2021 09:38 ...
Вести на СБС на македонски 29 ноември 2021 29/11/2021 12:25 ...
Извештај од Македонија 26 ноември 2021 26/11/2021 09:36 ...
Вести на СБС на македонски 26 ноември 2021 26/11/2021 13:46 ...
Комичарката Елизабет Велински сонува за одморалиште за смеа 25/11/2021 21:19 ...
View More