Coming Up Mon 12:00 PM  AEST
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Австралија да преземе акција - глобалните случаи на деменција се очекува тројно да се зголемат до 2050

Pedestrians are seen in the CBD in Sydney Source: AAP

Ново истражување вели дека бројот на возрасни кои живеат со деменција ширум светот ќе се зголеми речиси тројно до 2050 година - на 153 милиони. Случаите на деменција ќе се зголемуваат во секоја земја, иако најголем раст се очекува во Cеверна Африка и на Блискиот Исток, а најмал пораст се предвидува за Азија Пацифичкиот регион и западна Европа. Застапниците во Австралија бараат зголемување на програмите за справување со факторите на ризик од начинот на живот и поголема поддршка за истражување на третманите.

Coming up next

# TITLE RELEASED TIME MORE
Австралија да преземе акција - глобалните случаи на деменција се очекува тројно да се зголемат до 2050 10/01/2022 08:33 ...
Вести на СБС нa македонски 20 мај 2022 20/05/2022 10:51 ...
Извештај од Македонија 20 мај 2022 20/05/2022 09:52 ...
Најновите бројки за платите доминираат на изборната кампања 19/05/2022 07:24 ...
Вести на СБС нa македонски 19 мај 2022 19/05/2022 10:26 ...
Извештај од Македонија 19 мај 2022 19/05/2022 10:51 ...
Вести на СБС нa македонски 18 мај 2022 18/05/2022 12:00 ...
Извештај од Македонија 18 мај 2022 18/05/2022 11:19 ...
Може ли војната во Украина да доведе до тоа Швајцарија да се откаже од својата традиционална неутралност? 18/05/2022 05:22 ...
Коалицијата ги објави своите изборни трошоци 18/05/2022 05:31 ...
View More