Coming Up Tue 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio
СБС МАКЕДОНСКИ

Честит 8 Септември - Денот на независноста на Македонија

Macedonian community in Sydney celebrates Macedonian Independence Day, 8 September, 2018 Source: SBS Macedonian

"Да ви честитам слободна, суверена и самостојна Македонија" беа зборовите на Киро Глигоров на 8 септември 1991 година што ја обзнанија одлуката на македонските граѓани, нивната држава да го продолжи својот пат како самостојна и суверена држава, независна од тогашната југословенска федерација.

Овој 8 септември, кога се одбележуваат 30 години на независноста на Македонија, со прилог од нашата архива потсетуваме на некои од главните моменти и случувања на патот до осамостојувањето.

Coming up next

# TITLE RELEASED TIME MORE
Честит 8 Септември - Денот на независноста на Македонија 08/09/2021 11:14 ...
Оливера Јовановска: "Лавиринт на вистината" е "огледало на мојата душа" 29/11/2021 18:02 ...
Извештај од Македонија 29 ноември 2021 29/11/2021 09:38 ...
Вести на СБС на македонски 29 ноември 2021 29/11/2021 12:25 ...
Извештај од Македонија 26 ноември 2021 26/11/2021 09:36 ...
Вести на СБС на македонски 26 ноември 2021 26/11/2021 13:46 ...
Комичарката Елизабет Велински сонува за одморалиште за смеа 25/11/2021 21:19 ...
Вести на СБС на македонски 25 ноември 2021 25/11/2021 14:01 ...
Извештај од Македонија 25 ноември 2021 25/11/2021 11:06 ...
Вести на СБС на македонски 24 ноември 2021 24/11/2021 12:35 ...
View More