Coming Up Mon 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio
СБС МАКЕДОНСКИ

Повик да се стави крај на широката употреба на хемиски средства во негувањето на пациенти со деменција

Human Rights Watch повика на зголемување на бројот на вработен персонал како и обука за вработените во австралиските старечки домови, по истрагата за широката употреба на хемиски средства кај пациентите со деменција.

Human Rights Watch бара целосна забрана на оваа практика. Илејн Пирсон, Aвстралиски директор во Human Rights Watch, вели дека академските истражувања, финансирани од Владата, покажуваат вознемирувачка шема.

Во некои од тие студии, една третина од луѓето во домовите за стари лица се на седативи, 32% се на анти-психотични лекови, и ги земаат овие лекови секој ден.

Додека овој проблем е документиран во 35 установи, ова е само дел од проблемот. 

Владата воведе регулативи за ограничување на праксата претходно оваа година. Но, Human Rights Watch сака оваа практика да биде целосно забранета. 

Бетани Браун, еден од истражувачите на извештајот вели откриле дека на постарите луѓе им се давале лекови за да го контролираат нивното однесување заради погодноста на персоналот, а не за каква било медицинска цел.

Coming up next

# TITLE RELEASED TIME MORE
Повик да се стави крај на широката употреба на хемиски средства во негувањето на пациенти со деменција 17/10/2019 05:55 ...
SBS Вести на македонкси 13 декември 2019 13/12/2019 12:03 ...
Премиерот ги поврза климатските промени со пожарите 13/12/2019 04:41 ...
Илјадници се собраа во Сиднеј вчера додека беснејат пожарите во Нов Јужен Велс 12/12/2019 04:26 ...
СБС вести на македонски јазик, 12 декември 2019 12/12/2019 11:11 ...
Податоците покажуваат дека јавните болници не се справуваат со побарувачката 12/12/2019 05:24 ...
Западна Австралија донесе законодавство за помош при доброволно умирање 11/12/2019 05:46 ...
Вооружена полиција ќе патролира во поголемите австралиски аеродроми 11/12/2019 03:35 ...
Соединување на министерства во секторот на јавни услуги 11/12/2019 04:32 ...
Чаден воздух достигнува опасни нивоа во Сиднеј 11/12/2019 05:03 ...
View More