Coming Up Tue 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Врвна награда за "Воскреснат" на филмски фестивал во Лос Анџелес

Tony Radevski, the writer and director of the award winning short film "Risen" Source: Runtime Pictures/Opening Act Films

Филмот "Risen" или "Воскреснат" на македонскиот режисер и сценарист од Сиднеј, Тони Радевски, ја освои наградата за најдобар филм на интернационалниот филмски фестивал за краткометражни филмови во Лос Анџелес во категоријата научна фантастика.

Tony Radevski, writer and director of the short film Risen
Tony Radevski, writer and director of the short film "Risen"
Runtime Pictures/Opening Act Films

Филмот е приказна за еден млад тинејџер кој се бори во светот на дрогата на Запад, прогонуван од своето семејно минато и соочен со непозната иднина.

Scene from the short film Risen
Scene from the short film "Risen"
Runtime Pictures/Opening Act Films

Со овој филм Тони сакал сликовито да му покаже на светот што значи кога едно лице се дрогира, инспириран од пријател во минатото кој, иако дрогиран, можел да функционира без тоа да биде видливо за другите, што значело уништување на неговиот живот без другите да забележат.

Основното прашањето кое провејува низ целиот филм гласи: 

Што ако една епидемија на дрога имаше видлив ефект и сите знаевме кој се дрогира? Дали тогаш луѓето се уште ќе се дрогираа?

Short film Risen official poster
"Risen" official poster
Runtime Pictures/Opening Act Films

Coming up next

# TITLE RELEASED TIME MORE
Врвна награда за "Воскреснат" на филмски фестивал во Лос Анџелес 25/08/2021 09:40 ...
Оливера Јовановска: "Лавиринт на вистината" е "огледало на мојата душа" 29/11/2021 18:02 ...
Извештај од Македонија 29 ноември 2021 29/11/2021 09:38 ...
Вести на СБС на македонски 29 ноември 2021 29/11/2021 12:25 ...
Извештај од Македонија 26 ноември 2021 26/11/2021 09:36 ...
Вести на СБС на македонски 26 ноември 2021 26/11/2021 13:46 ...
Комичарката Елизабет Велински сонува за одморалиште за смеа 25/11/2021 21:19 ...
Вести на СБС на македонски 25 ноември 2021 25/11/2021 14:01 ...
Извештај од Македонија 25 ноември 2021 25/11/2021 11:06 ...
Вести на СБС на македонски 24 ноември 2021 24/11/2021 12:35 ...
View More