Coming Up Wed 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio
СБС МАКЕДОНСКИ

Истражувањата покажуваат дека вакцината против ХПВ- спасува илјадници животи

HPV Vaccine prioneer Professor Margaret Stanley Source: AP

Истражувачите велат дека стапките на рак на грлото на матката се намалиле за 62 отсто кај жените кои ја примиле вакцинатa против човечки папилома вирус на возраст меѓу 14 и 16 години, а имало пад од над една третина кај жените кои имале 16 до 18 години кога била воведена програмата за имунизација. Во Австралија, во 2007 година беше воведена бесплатна Национална Програма за Вакцинација против човечки папилома вирус - HPV, бидејќи испитувањата докажаа дека вакцинирањето на млади жени со вакцината значително ќе ги намали дијагнозите за рак на грлото на матката, и смртните случаи од оваа болест.

Coming up next

# TITLE RELEASED TIME MORE
Истражувањата покажуваат дека вакцината против ХПВ- спасува илјадници животи 09/11/2021 07:20 ...
Извештај од Македонија 25 јануари 2022 25/01/2022 09:24 ...
Училиштата се подготвуваат за учебна година среде пандемија 24/01/2022 08:13 ...
Вести на СБС на македонски 24 јануари 2022 24/01/2022 12:06 ...
Извештај од Македонија 24 јануари 2022 24/01/2022 09:55 ...
Македонската заедница се прости од Мирчо Ангеловски 21/01/2022 04:12 ...
Извештај од Македонија 21 јануари 2022 21/01/2022 09:06 ...
Вести на СБС на македонски 21 јануари 2022 21/01/2022 12:28 ...
Вести на СБС на македонски 20 јануари 2022 20/01/2022 12:57 ...
Извештај од Македонија 20 јануари 2022 20/01/2022 11:51 ...
View More