Coming Up Thu 12:00 PM  AEST
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Грчки пратеник на Сириза: "Македонија не е една и грчка"

Никос Филис,министер за образование во Атина,Грција на 28 септември, 2016 (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) Source: NurPhoto

"Може и да не звучи добро, но тоа е вистината. Грчката Македонија е грчка и да сум појасен, стана грчка. Затоа што по население Македонија до 1912/1913 и 1921/1922 кога дојдоа бегалците од Мала Азија немаше грчко мнозинство, само одредени зони на југот. Значи, стана грчка со размена на население преку тешките настани кои ги преживеавме и ние, но и други народи во регионот"

" Има повеќе Македонии. Македонија на другиот која цврсто се определува во Букурешкиот договор со нашиот-грчки потпис. Кога го слушаме извикот: „Македонија е една и грчка!“ се возприема како иредентизам, како непочитување на меѓународните договори на земјата. Може и да не звучи добро, но тоа е вистината. Грчката Македонија е грчка и да сум појасен СТАНА грчка. затоа што по население Македонија до 1912/1913 и 1921/1922 кога дојдоа бегалците од Мала Азија немаше грчко мнозинство, само одредени зони на југот. Значи стана грчка со размена на население преку тешките настани кои ги преживеавме и ние, но и други народи во регионот. Ако е тоа така, со грчкиот потпис, а не со моето тврдење овде, (?)кон што водат извиците: „Македонија е една и грчка!“? Со кого си играме мајтап? Со самите себе," рече пратеникот на партијата Сириза  за време на вжештената дебата во грчкиот парламент за ратификацијата на Преспанскиот договор.

Coming up next

# TITLE RELEASED TIME MORE
Грчки пратеник на Сириза: "Македонија не е една и грчка" 30/01/2019 02:51 ...
Онлајн библиотека со илјадници македонски композиции 12/05/2021 20:41 ...
Нашата приватност на интернет 12/05/2021 15:47 ...
Џош Фрајденберг го достави Федералниот Буџет од 2021-22 година 12/05/2021 10:17 ...
SBS Вести на македонски 12 мај 2021 12/05/2021 10:58 ...
Вести на СБС на македонски 11 мај 2021 11/05/2021 12:05 ...
Предупредување за врската на имплант на градите со редок вид на рак 11/05/2021 05:14 ...
2,6 милиони Австралијци ја добија првата доза на вакцина против Ковид-19 11/05/2021 06:28 ...
Вести на СБС на македонски 10 мај 2021 10/05/2021 11:38 ...
Жените бараат да бидат вклучени во федералниот буџет 10/05/2021 09:30 ...
View More