Coming Up Thu 12:00 PM  AEST
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio
СБС МАКЕДОНСКИ

Вселенската патријаршија ја призна МПЦ-ОА за канонска

St. Leontiе Church in the yard of Vodoca Monastery, near Strumica, Macedonia Source: SBS

"Ова е историски чин за нашата црква" - вели новинарот и верски аналитичар Бранко Ѓоргевски за СБС радио и додава дека и покрај тоа што со оваа одлука не е дефиниран самиот статус, МПЦ-ОА веќе не е шизматизирана и не е расколничка како што претходно и беше наметнато од СПЦ во 1967 година. Од канцеларијата на Светиот Синод на Вселенската патријаршија соопштија дека како име на МПЦ - ОА се признава "Охридска".

Coming up next

# TITLE RELEASED TIME MORE
Вселенската патријаршија ја призна МПЦ-ОА за канонска 13/05/2022 20:19 ...
Вести на СБС нa македонски 29 јуни 2022 29/06/2022 10:58 ...
Извештај од Македонија 29 јуни 2022 29/06/2022 09:50 ...
Извештај од Македонија 28 јуни 2022 28/06/2022 09:04 ...
Вести на СБС на македонски 28 јуни 2022 28/06/2022 14:09 ...
Вести на СБС нa македонски 27 јуни 2022 27/06/2022 11:56 ...
Извештај од Македонија 27 јуни 2022 27/06/2022 11:24 ...
Марија Јанев: Нашата животна среќа доаѓа од поврзаноста со себе и со оние кои ги сакаме 24/06/2022 31:13 ...
Вести на СБС нa македонски 24 јуни 2022 24/06/2022 10:56 ...
Извештај од Македонија 24 јуни 2022 24/06/2022 09:08 ...
View More