Coming Up Wed 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio
СБС МАКЕДОНСКИ

НЈВ единствена австралиска држава без закон за евтаназија

Eutanasia Source: AAP-Van Himbrechts

Нов Јужен Велс е единствената преостаната држава во Австралија која допрва треба да донесе закони за доброволно потпомогнато умирање.

Државниот парламент расправа дали да го легализира или не нацрт-законот, за кој премиерот Доминик Перот е против.

Водачот на државната опозиција Крис Минс, исто така, е против нацрт-законот, но и двете партии оставаат можност да се гласа според сопствената совест.

Поддржувачите на законот велат дека има строги заштитни мерки.

Од двајца независни лекари ќе се бара да ја проценат ситуацијата на апликантот - а поттикнувањето едно лице да аплицира за доброволно потпомогнато умирање ќе се смета за кривично дело.

Тоа би се однесувало на луѓе со терминална болест што би довела до смрт во рок од шест месеци или 12 месеци за невро-дегенеративна состојба.

Coming up next

# TITLE RELEASED TIME MORE
НЈВ единствена австралиска држава без закон за евтаназија 15/11/2021 06:21 ...
Извештај од Македонија 25 јануари 2022 25/01/2022 09:24 ...
Училиштата се подготвуваат за учебна година среде пандемија 24/01/2022 08:13 ...
Вести на СБС на македонски 24 јануари 2022 24/01/2022 12:06 ...
Извештај од Македонија 24 јануари 2022 24/01/2022 09:55 ...
Македонската заедница се прости од Мирчо Ангеловски 21/01/2022 04:12 ...
Извештај од Македонија 21 јануари 2022 21/01/2022 09:06 ...
Вести на СБС на македонски 21 јануари 2022 21/01/2022 12:28 ...
Вести на СБС на македонски 20 јануари 2022 20/01/2022 12:57 ...
Извештај од Македонија 20 јануари 2022 20/01/2022 11:51 ...
View More