Coming Up Mon 12:00 PM  AEST
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Мерки за КОВИД-19 низ државите и териториите во Австралија

Ограничувањата поради коронавирусот низ Австралија се разликуваат во зависност од тоа каде живеете. Државите и териториите прават промени врз основа на нивните потреби и проблеми.

 SBS COVID-19 National information, CLICK HERE


 

Оваа објава со факти е последно ажурирана на 07/12/2020. За најновите ажурирања за COVID-19 на македонски јазик посетете ја страницата: 

https://www.sbs.com.au/language/macedonian/coronavirus-updates

 


  

Викторија 

Собири:

Излегувања од дома - без ограничувања

Јавни собири - до 100 лица на отворено

Посетители во домот - до 30 посетители на ден, можат да бидат од различни домаќинства (бебиња на возраст под една година не се бројат)

Божиќни прослави: до 30 посетители се дозволени во домаќинства секој ден (не се бројат бебиња на возраст под една година)

Болници и установи за нега: нема ограничувања за бројот на посетители или времетраењето на посетите. Болниците и установите за згрижување ги  утврдуваат правила за посетителите.

Свадби, погреби, верски собири: ограничувањата за присуство се отстранети, за едно лице треба да се обезбеди простор од два квадратни метри.

Работа

• Ако можете да работите од дома, мора да продолжите да го правите тоа. Ова е важно при помагање да се ограничи бројот на луѓе кои се движат наоколу - и да се забави ширењето на коронавирусот (COVID-19).

• Започна постепено враќање на работа со 25% од вработените и се следи ограничување на густината од едно лице на 4 квадратни метри.

• Во Викторија веќе не е задолжително да се носат маски во канцеларии или кафулиња.

• Маските сепак мора да се носат во секое време во јавен превоз, во возила за колективен превоз, во затворени трговски центри и места со многу луѓе.

Ако не можете да ја завршите својата работа од дома, можете да одите на работа. Кога сте на работа, можете да останете безбедни со:

  • редовно миење на рацете
  • кашлање и кивање во марамче или лакт
  • оддржување на оддалеченост од најмалку 1,5 метри од другите

Сите бизниси мора да имаат COVIDSafe Plan план, вклучително и деловни активности кои работат од дома (пр. фризерство од дома)

Повеќе информации наhttps://www.coronavirus.vic.gov.au/work-study-and-volunteering-third-step#can-i-go-to-work

Училишта

  • Сите ученици од училиштата во Викторија се вратија во училниците.
  • Универзитетските, TAFE и студентите за образование за возрасни, можат да се вратат во училниците.

Повеќе информации наhttps://www.coronavirus.vic.gov.au/work-study-and-volunteering-third-step#can-i-go-to-work

 

Патување и транспорт:

Маските мора да се носат постојано во јавен превоз, во возила за споделен превоз, практикувајте добра хигиена и не патувајте ако не сте добро.

Повеќе информации на: https://www.coronavirus.vic.gov.au/public-transport

• Нема ограничувања за причините за напуштање на домот или растојанието што можете да го поминете.

• Можете да одите на одмор каде било во Викторија.

• Можете да резервирате сместување со луѓето со кои живеете, вашиот интимен партнер и до двајца пријатели или членови на семејството (и нивните зависни лица) кои не живеат со вас.

• Нема ограничувања за причините за патување помеѓу градот Мелбурн и регионалната Викторија.

• Меѓународните патнички летови во моментов се пренасочуваат од Викторија.

Бизнис и рекреација:

Кафулиња, ресторани и барови: нема ограничувања за бројот на пoсетители, но овие локации мора да го почитуваат правилото на една личност на два квадратни метри. Клиентите повеќе нема да мора да бидат седнати за услуга.

• Спортови на отворено, базени: не се ограничува на бројот на луѓе, правило од 2 квадратни метри по лице останува на сила.

Спортски сали: дозволениот број на лица зависи од големината на местото, важат правилата од 4 квадратни метри за места со вработен персонал. Правилото за 1 лице на 8 квадратни метри ваќи кога нема вработен персонал на местото на одржување.

Парични казни:

• Казните се применуваат кога постојат ограничувања, на пример за незаконско собирање.

• Викторијците што не се изолираат откако ќе бидат тестирани позитивни на вирусот или не се излоираат откако ќе бидат идентификувани како близок контакт на заразен, треба да платат казна.

 Повеќе информации на: https://www.coronavirus.vic.gov.au/fines-enforcement-and-reporting

НОВ ЈУЖЕН ВЕЛС

Собири:

• До 50 лица можат да посетат живеалиште се додека се користи надворешен простор, сепак, се препорачува да не се собираат повеќе од 30 лица, ако живеалиштето нема надворешна површина.

• Од 7 декември дозволено е до 100 лица за собири на отворено

• Погреби на свадби и верска служба: (од 7 декември) отстранети ограничувања со максимален капацитет, во согласност со правилото да се обезбеди површина од 2 метри по лице.

Работа:

Од понеделник, 14 декември 2020 година, престнува да важи налогот за јавно здравје со кој се бараше работодавачите да им дозволат на вработените да работат од дома (каде што е разумно практично да се прави тоа).

Како што вработените се враќаат во канцеларијата, работните места се охрабруваат да имаат планови за безбедност COVID-19.

Работодавачите се охрабруваат персоналот за постепено започнување и завршување на работното времем за да се намали влијанието врз јавниот превоз. Клиентите кои користат јавен превоз се охрабруваат да носат маска.

Работниците мора да останат дома доколку не се чувствуваат добро и да се тестираат за КОВИД-19 ако имаат какви било симптоми.

Училишта:

• Секој студент во Нов Јужен Велс со симптоми на КОВИД-19 не смее да се врати на училиште сè додека не добие негативен тест за вирусот.

• Училишни формални настани, танци, матури и други социјални настани не се дозволени.

• Повеќе информации на: https://education.nsw.gov.au/covid-19/advice-for-families#School2

 

Патување и транспорт

• Патниците од другите австралиски држави можат да го посетат Нов Јужен Велс за одмор, но треба да ги почитуваат правилата на нивната матична држава кога се враќаат.

• Паркови со камп-приколки и кампови се отворени. Патниците кои планираат да ги посетат националните паркови, треба да проверат на www.nationalparks.nsw.gov.au за повеќе информации.

• Ограничена е посета на станбени простории за грижа за стари лица или здравствена услуга.

Повеќе информации на:  https://www.nsw.gov.au/covid-19/what-you-can-and-cant-do-under-rules/border-restrictions

 

Бизниси и рекреација [ОВИЕ ПРОМЕНИ СТАПУВААТ НА СИЛА ОД 7 ДЕКЕМВРИ 2020]

• Некои видови деловни активности и организации, задолжително е да се регистрираат како КОВИД безбедни/ COVID Safe според налозите за јавно здравје. Повеќе информации на: https://www.nsw.gov.au/covid-19/covid-safe

• Спортски сали и ноќни клубови: едно лице на 4 квадратни метри, со максимум 50 лица дозволени на часови по теретана или на подиумот за танцување во ноќни клубови

• Стадиони и театри: (на отворено) 100% капацитет за седење и едно лице на 2 квадратни метри за неструктурирани места за седење. Во затворен простор: 75% капацитет за седење.

• Мали места за гостопримство (со големина до 200 квадратни метри) можат да имаат по едно лице на 2 квадратни метри во затворен простор.

• Дозволени се спортски активности во заедницата, вклучително тренинг сесии и активности за контакт.

Операторите за деловни активности и настани мора да имаат план за безбедност COVID-19 и да водат евиденција за сите луѓе што влегуваат во просториите: https://www.nsw.gov.au/covid-19/covid-safe-businesses

 

Парични казни

• Казните се применуваат кога постојат ограничувања, на пример за незаконско собирање.

Прекршувањето на наредбите направени според Законот за јавно здравје 2010 е кривично дело и повлекува големи казни.

Повеќе информации на: https://www.nsw.gov.au/covid-19/what-you-can-and-cant-do-under-rules#public-health-orders-record-keeping-and-penalties

Квинсленд

Собири

• Во Квинсленд е дозволено да се соберат до 50 лица во домови, а до 100 лица на јавни места.

• Свадбени церемонии: До 200 луѓе можат да присуствуваат на свадба и сите гости можат да танцуваат (и во затворено и на отворено).

• Погребувања: До 200 лица можат да присуствуваат на погреб.

• Нега во престојувалишта: Можете да ги посетите најблиските во престојувалишта во кои добиваат услуги за нега поврзана со ментално здравје, или со зависност од дрога и алкохол.

• Посети во болница: Бројот на посетители се одредува според регуларните правила за посетители во секоја болница.

Повеќе информации: https://www.covid19.qld.gov.au/government-actions/roadmap-to-easing-queenslands-restrictions

 

РАБОТА

Бизнисите мора:

• Да дадат поддршка за работа од дома

• Да ги испратат дома оние кои не се чувстуваат добро

• Да дозволат 1 лице на површина од 2 квадратни метри

• Да стават визуелни обележувања за поттикнување на растојанието

• Да работат во рамките на безбедната рамка за КОВИД/ COVID Safe Framework

• Да ги чистат сите површини често и добро

• Да обезбедат средство за чистење раце

Работниците мора:

• Да останат дома ако се болин

• Да се тестираат ако имаат симптоми на КОВИД-19

• Да се држат на растојание од 1,5 метри подалеку од другите

• Да ги чистат рацете често со сапун или средства за чистење

• Да се покријат при кашлање и кивање

 

 Училишта:

• Ако директор, наставник или член на персоналот смета дека детето е болно, тие треба да контактираат со родителот или старателот, и да побараат да дојдат да го земат своето дете дома

• Родителот или старателот мора да го земат своето дете што е можно поскоро

• Детето не може да се врати се до крајот на заразниот период или се додека не исчезнат сите знаци на болеста.

Повеќе информации: https://www.qld.gov.au/health/conditions/health-alerts/coronavirus-covid-19/current-status/public-health-directions/school-and-early-childhood-service-exclusion-direction

 Патување и транспорт:

• Од 1 декември 2020 година треба да пополните Декларација за гранична дозвола на Квинсленд /Queensland Border Declaration Pass само доколку во последните 14 дена сте биле во жариште на Ковид или во странство, и не слетавте во Квинсленд кога пристигнавте во Австралија.

• Секој во задолжителната изолација договорена од Владата- поради влегување од Нов Јужен Велс или Викторија - може да ја напушти изолацијата ако има негативен тест за КОВИД-19 и треба да ги даде своите податоци за контакт и адресата во Квинсленд.

• Ако доаѓате од жариште на Ковид и вие е дозволено да влезете во Квинзленд, мора да слетате ( да стигнете по воздушен пат) во државата. За да влезете по копнен пат доаѓајќи од жариште, треба да добиете ослободување, освен ако сте возач на камион, работник поврзан со транспорт на товар и логистика или извршувајќи избрани неопходни активности.

Повеќе информации:

https://www.qld.gov.au/health/conditions/health-alerts/coronavirus-covid-19/current-status/public-health-directions/border-restrictions

Бизниси и рекреација:

• Затворени простории: едно лице на 2 квадратни метри (на пр. есторани, кафулиња, пабови, клубови, музеи, уметнички галерии, места за богослужба, конгресни центри и Парламент). Затворените простории за играње во рамките на просториите можат да се отворат.

• Настани во затворено: 100% капацитет на места за седење, во местата со билети за посетителите потребно е да се носат маски при влез и излез (на пр. театар, музика во живо,концерти, кина и спорт во затворено). Изведувачите можат да се оддалечат од публика на 2 метри, освен хорови кои остануваат на 4 метри од публиката.

• Надворешни настани: дозволени се 1500 на отворено со КОВИД список за безбедносна евиденција при настани/COVID Safe Event Checklist. За поголеми настани е потребен КОВИД Безбеден план / COVID Safe Plan.

• Стадиони на отворено: 100% капацитет за седење (со безбеден план за КОВИД/COVID Safe Plan).

• Танцување на отворено: Дозволено танцување на отворено (на пр. Музички фестивали на отворено, градини за пиво).

Повеќе информации на:  https://www.covid19.qld.gov.au/government-actions/roadmap-to-easing-queenslands-restrictions

 

Парични казни

• Казните се применуваат кога има ограничувања, на пример за незаконско собирање или не носење маска кога е задолжително.

Повеќе информации:

https://www.covid19.qld.gov.au/government-actions/roadmap-to-easing-queenslands-restrictions

 

 

Јужна Австралија 

 

Собири:

• Дозволено е 1 лице на 4 квадратни метри на затворено место

• Дозволено е 1 лице на 2 квадратни метри на отворено место.

• За приватни настани (вклучително и свадба и погреби): до 150 лица максимум, при што за секое лице треба да се обезбедат 2 квадратни метри површина

• Во домовите е дозволено собирање до 10 лица по куќа (освен ако повеќе од 10 лица трајно живеат во домот)

• Во приватно место дозволено е собирање до максимум 150 лица

• Сместувалишта за одмор: Максималниот број на лица кои можат да спијат во местото е утврден од давателот на сместување, на најмногу 10 лица

• Посетите на установите за згрижување стари лица се ограничени. Повеќе информации: https://www.covid-19.sa.gov.au/ ограничувања-и-одговорности / посети-до-станбени-згрижување-објекти

Повеќе информации https://www.covid-19.sa.gov.au/restrictions-and-responsibilities/visits-to-residential-care-facilities

 

Работа:

• Иако има олеснување на некои ограничувања, сепак строго се препорачува луѓето да продолжат да работат од дома каде што е можно.

• Континуираната флексибилност на работното место во овој момент ќе го поддржи моменталниот одговор на COVID-19 во Јужна Австралија. Исто така, ќе помогне да се обезбеди континуитет на бизнисот во случај на појава на вирусот.

Училишта:

Училиштата во Јужна Австралија се отворени. Во случај на епидемија во кое било школо посетете ја веб-страницата: https://www.education.sa.gov.au/supporting-students/health-e-safety-and-wellbeing/covid-19-coronavirus

 

Патување и транспорт:

 

• Ако треба да патувате или да користите јавен превоз, треба да одберетешто е можно подиректен и попрактичен пат.

• Патувањето во поголемиот дел од Јужна Австралија е неограничено.

• Сите меѓународни патници кои влегуваат во Јужна Австралија, треба да бидат сместени во хотел одобрен од SA Health за да се заврши задолжителниот карантин од 14 дена.

Повеќе информации: https://www.covid-19.sa.gov.au/restrictions-and-responsibilities/travel-restrictions

 

Бизнис и рекреација:

• Вкупниот број луѓе на одредено место не смее да надмине 1 лице на повшина од 2 квадратни метри.

• Храна и пијалоци што се служат за консумирање на места (вклучително пабови, кафулиња, клубови, ресторани, винарии, итн.), мора да се консумираат додека седите кога се наоѓате во затворен простор, конзумирање со стоење е дозволено само кога сте на отворено.

• Луѓето кои нудат услуги за лична нега мора да носат соодветна опрема за лична заштита додека даваат лична нега

• Во кое било затворено кино, театар или кое било друго место каде што активноста вклучува фиксно седење, не смее да има над 50% од нивниот стандарден капацитет за посетители.

Повеќе информации: https://www.covid-19.sa.gov.au/restrictions-and-responsibilities/business-restrictions-and-closures

Парични казни

• Казните се применуваат кога има ограничувања, на пример за незаконско собирање или не носење маска кога е задолжително.

Повеќе информации:

https://www.covid-19.sa.gov.au/restrictions-and-responsibilities

 

 

Западна Австралија

 

 

Собири:

 

• Без ограничување на бројот на гости во домовите се додека нема повеќе од една личност на 2 квадратни метри.

 

• Без ограничување на бројот на јавни собири се додека има најмалку 2 квадратни метри простор по лице.

 

• Правилото од 2 квадратни метри не важи за настани со седишта и билети, за забавни места во избрани локации и за места за богослужба

 

• Ограничен пристап до оддалечените абориџински заедници

 

• Ограничен пристап до станбени објекти за нега на стари лица

 

Повеќе информации: https://www.wa.gov.au/government/publications/covid-19-coronavirus-controlled-interstate-border-frequently-asked-questions-faq#restrictions

 

Работа:

 

• Западноавстралијците се охрабруваат да се вратат на работа, освен ако не се чувстуваат лошо или ранливо. Ако сте загрижени или не сте сигурни за враќање на работа, треба да контактирате со вашиот работодавец.

 

Повеќе информации: https://www.wa.gov.au/organisation/department-of-the-premier-and-cabet/covid-19-coronavirus-business-and-industry-advice#returning-to-work

 

На работното место:

 

• Применувајте добра хигиена и физичко растојание.

 

• Не се ракувајте.

 

• Редовно чистете и дезинфицирајте ги површините кои често се допираат.

 

• Јадете ручек на работната маса или надвор, наместо во собата за ручек.

 

• Ограничете го ракувањето со храна и споделувањето храна на работното место

 

Повеќе информации: https://www.wa.gov.au/organisation/department-of-the-premier-and-cabet/covid-19-coronavirus-advice-community-service-providers

 

Училишта:

 

• Посетувањето на училиште е задолжително за сите ученици, освен оние кои се здраствено ранливи или имаат здраствено ранливи членови на семејството.

 

• Родителите / старателите можат да влезат во училишниот простор за да ги остават или да ги земат своите деца.

 

Повеќе информации: https://www.wa.gov.au/organisation/department-of-the-premier-and-cabet/covid-19-coronavirus-education-and-family-advice#advice-for-schools

 

 

 

Патување и транспорт:

 

• Западна Австралија премина на безбеден и разумно контролиран аранжман за граници заснован на најновите совети за јавно здравје.

 

• Контролираниот меѓудржавен аранжман на Западна Австралија е зависи од секоја држава и територија во Австралија што бележат 14-дневен непрекинат просек од помалку од 5 случаи на ден на КОВИД-19 во заедницата.

 

• Патување е дозволено низ Западна Австралија, вклучително и во регионот Кимберли. Пристапот до оддалечените абориџински заедници останува забранет.

 

• Дознајте повеќе за исклучоците за патување на Западна Австралија: https://www.wa.gov.au/government/document-collections/covid-19-coronavirus-state-of-emergency-declarations#travel-and-border-state-wide

 

 

 

Бизнис и рекреација:

 

• Нема ограничување на бројот на посетители дозволени на одредено место, сепак, важи правилото од 2 квадратни метри по лице и оддржување физичкото растојание. Ова значи дека максималниот број на дозволени посетители се заснова на големината на локацијата.

 

• Големите хотелиерски места што можат да соберат повеќе од 500 посетители, треба да го вклучат и персонал во нивниот број на посетители.

 

• Нема услов за водење на регистар на посетителите во ресторани, кафулиња и барови

 

• Дозволени се сите настани, освен за музички фестивали од големи размери, со повеќе сцени

 

• Optus Stadium, HBF Park and RAC Arena ќе работат со привремен капацитет од 50%

 

• Дозволени се настапи без седишта на места како што се концертни сали, музички места во живо, барови, пабови и ноќни клубови.

 

• Максимумот во седечкиот простор за забава е 60 проценти.

 

• Повторно се отвора катот за игри во казино под договорени привремени ограничувања

 

Повеќе информации: https://www.wa.gov.au/government/document-collections/covid-19-coronavirus-food-businesses-and-licced-premises

 

 

 

Парични казни

 

• Казните се применуваат кога има ограничувања, на пример за незаконско собирање или не носење маска кога е задолжително.

 

Повеќе информации: https://www.wa.gov.au/organisation/department-of-the-premier-and-cabet/covid-19-coronavirus-latest-updates

 

 

 

Тасманија

 

 

 

Собир:

 

 

 

Собири во домаќинства: ограничени на максимум до 40 лица во исто време, без членовите на домаќинствата.

 

Свадби, места за богослужба и трговски простории: Бројот на луѓе утврден според густината на локацијата: максимум 250 во затворено и 1000 на отворено

 

Посети во болница: Посетителите се ограничени на по најмногу еден пациент во исто време.

 

 

Работа:

Луѓето се охрабруваат да продолжат да работат од дома кога е можно, да помагаат во мерките за физичко дистанцирање и да го ограничат контактот меѓу луѓето.

 

 

 

Училишта:

 

• Сите ученици кои се чувствуваат добро ќе продолжат да одат во училиште.

 

• Учениците со здравствени проблеми, што ги стваат во поголем ризик за умерено до тешко разболување од КОВИД-19, ќе бидат поддржани за да продолжат да учат дома каде што е можно. За да го договорите тоа, разговарајте со вашето училиште за тоа каква поддршка можат да дадат.

 

Повеќе информации: https://coronavirus.tas.gov.au/families-community/schools-and-childcare

 

Патување и транспорт:

 

• Можете да патувате и да престојувате каде било во Тасманија, но мора да ги почитувате ограничувањата за собири и посети на домаќинства.

 

• Патниците до Тасманија треба да ги дадат своите контакти и детали за патувањето пред да влезат во државата, за да помогнат во управувањето со ризикот од КОВИД-19 на границите на Тасманија.

 

• Областите каде патниците поминале време пред да пристигнат во Тасманија ги одредуваат условите за нивниот влез во државата.

 

• Воспоставен е надоместок за карантин за луѓето од кои се бара карантин во сместувалиштето назначено од владата (важат исклучоци).

 

Повеќе информации: https://coronavirus.tas.gov.au/travellers-and-visitors/coming-to-tasmania

 

Бизнис и рекреација:

 

• На сите деловни активности и работни места сега им е дозволено да работат, но мора да спроведат мерки за да ги исполнат минималните стандарди за безбедност од КОВИД-19 и да го забележат тоа во План за безбедност од КОВИД-19/ COVID-19 Safety plan.

 

• Максималната граница на густина е една личност на 2 квадратни

 

• Спортските сали сега се отворени, со планови COVID-Safe фокусирани на густина, физичко растојание, следење контакти, чистење и хигиена.

 

Повеќе информации:

 

https://coronavirus.tas.gov.au/families-community/current-restrictions#:~:text=Gatherings%20at%20households%20%E2%80%93%20including%20shacks,on%20gatherings%20and%20household%20visits.

 

Парични казни

 

• Казните се применуваат кога има ограничувања, на пример за незаконско собирање или неносење маска кога е задолжително.

 

Повеќе инфо: https://coronavirus.tas.gov.au/

 

 

Северна територија

 

Собири:

• Во Северната територија нема ограничувања за собирање во затворени простории или на отворено, но од луѓето се бара да го почитуваат социјалното растојание од 1,5 метар

• Дозволени се свадби и погреби

• На собири над 100 ќе биде потребно пополнување на списокот за проверки Covid-19.

Повеќе информации: https://coronavirus.nt.gov.au/business-and-work/business/guidelines-for-events-and-gatherings

Работа:

Според Упатствата на Главниот здравствен слжбеник, бизнисите, организациите или групите на заедница мора:

• Да имаат план за безбедност COVID-19, којшто ќе го почитуваат и прегледуваат секои шест месеци.

• На клиентите да им стават на располагање средство за дезинфекција на раце, освен ако се достапни уреди за миење раце.

• Да постават визулени знаци во локации отворени за јавноста и достапни за вработените, во кои се наведува дека едно лице треба да размисли за следново:

  • Одржување физичко растојание од 1,5 метри
  • Држење близок контакт помалку од 15 минути ако не е можно да се оддалечи 1,5 метри.
  • Практикување хигиена на рацете со миење раце или употреба на средства за чистење раце.
  • Останување дома ако не се чувствуваат добро и да се тестираат.

Повеќе информации: https://coronavirus.nt.gov.au/business-and-work/safety-supervisors-and-contact-tracing

 

Училишта:

Од сите ученици на Северната територија се очекува физички да одат на училиште

Повеќе информации: https://education.nt.gov.au/publications/information-for-term-2-2020?SQ_VARIATION_814972=0

 

Патување и транспорт:

 

• Патниците кои пристигнуваат во Северната територија од странство се насочуваат во задолжителна надгледувана изолација во карантинскиот објект Хауард Спрингс.

Патниците кои пристигнуваат во Северната територија од другите австралиски држави:

• Ако не пристигнувате од декларирано жариште, не треба да се само-изолирате. Список на жаришта: https://coronavirus.nt.gov.au/travel/quarantine/hotspots-covid-19

• Сите меѓудржавни пристигнувања треба да го пополнат образецот за влез на границата до 72 часа пред пристигнувањето.

Повеќе информации: https://coronavirus.nt.gov.au/travel/quarantine/mandatory-supervised-quarantine-for-repatriated-australians

 

Бизнис и рекреација:

• Дозволено е вежбање, дружење на отворено, пливање, риболов и пловење со брод

• Дозволено е  да се отворат Скејт-паркови, базени, игралишта, отворени спортски сали

• Кафулиња, ресторани, барови, спортски тренинзи, затворен пазар, спортски сали, библиотеки, галерии и музеи и сите други деловни активности се отворени.

• Дозволено е да присуствувате на заеднички и спортски натпревари со гледачи во одобрена конфигурација на места за седење. Ако над 500 лица, настанот бара посебен одобрен план за безбедност COVID-19.

Повеќе информации: https://coronavirus.nt.gov.au/business-and-work/business/guidelines-for-events-and-gatherings

Парични казни

• Казните се применуваат кога има ограничувања, на пример за незаконско собирање или неносење маска кога е задолжително.

Повеќе информации: https://coronavirus.nt.gov.au

 

 

Австралиска Капитална Територија

 

 

Собир:

• Домаќинства: Без ограничување на посетата.

• Јавни собири: дозволени до 100 лица (1 лице на 4 квадратни метри за секој затворен и 1 лице на 2 квадратни метри надворешен простор), вклучително и погреби.

Свадби и погреби: До 500 гости можат да присуствуваат на свадби или погреби, сè додека нема повеќе од една личност на секои 4 квадратни метри.

Места за обожавање: Максимум 25 лица, со исклучок на персоналот и оние што ја извршуваат службата, низ целото место.

Грижа за стари лица: луѓето можат да ги посетуваат членовите на семејството или блиските пријатели во установа за грижа за стари лица, со цел да обезбедат грижа и поддршка. Нема ограничувања на бројот на часови поминати со роднина или пријател.

Повеќе информации: https://www.covid19.act.gov.au/news-articles/cautious-step-in-act-covid-19-restrictions

 

Работа:

• Вратете се на работа таму каде што им одговара на работодавците и вработените, со безбеден план COVID Safe Plan

• Останете дома ако не сте добро и тестирајте се ако имате симптоми на КОВИД-19.

Повеќе информации: https://www.covid19.act.gov.au/__data/assets/pdf_file/0004/1664968/PICC0050-COVID-Recovery-Plan_2-December-2020.pdf

 

Училишта:

• Јавните училишта во Австралиската капитална територија се отворени. Повеќето ученици и наставници се вратија на училиште.

• Студентите и наставниците со хронични здравствени состојби или нарушен имунолошки систем можат да работат или да учат од дома.

• Ако вашето дете не е добро, немојте да го праќате на училиште.

Повеќе информации: https://www.covid19.act.gov.au/community/students-education-childcare

Патување и транспорт:

• Случаите со КОВИД-19 можат брзо да се прошират и не постои лесен начин да се предвидат.

• Освен ако патувањето не е ограничено, ACT Health не ги прогласува областите безбедни или небезбедни за патување.

• Луѓето од подрачјата погодени од КОВИД се повикуваат да го преиспитаат патувањето до Австралиската капитална територија

• Не користете јавен превоз ако не сте добро или сте во карантин/ изолација.

• Ако треба да патувате дома за да се излоирате, користете личен превоз доколку е достапен.

Бизнис и рекреација:

• Спортски сали, ресторани, кафулиња и барови во Канбера можат да бидат домаќини на 25 лица

• Доколку бизнисите и просториите сакаат да имаат повеќе од 25 лица, тие можат да користат 1 лице на 2 квадратни метри користен простор во внатрешни и надворешни простори, под услов да ја користат апликацијата Check In CBR.

• Бизнисите и просториите што не ја користат апликацијата Check In CBR може да продолжат да имаат 1 лице на 4 квадратни метри користен простор во затворени простори и 1 лице на 2 квадратни метри на надворешни простори

• Посетителите да седат додека консумираат алкохол во затворени простории

• Кина и кина - до 65% капацитет на секој театар, до 500 луѓе ако ја користите апликацијата Check In CBR.

• Големи затворени простории - билети и настани со седење до 65% капацитет, до 1.500 лица.

• Затворени простории за надворешни работи со постојано нивоа на седишта - настани со билети и седење до 65% капацитет, до 1.500 лица.

• GIO Stadium and Manuka Oval - капацитет за седење до 65%

Повеќе информации: https://www.covid19.act.gov.au/business-and-work

Парични казни

• Казните се применуваат кога има ограничувања, на пример за незаконско собирање или неносење маска кога е задолжително.

Повеќе информации: https://www.covid19.act.gov.au

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.covid-19.sa.gov.au/restrictions-and-responsibilities/activities-and-gatherings

Погреби: максимум 50 лица

Угостителски места: максимум 100 луѓе во пабови, клубови и ресторани, со максимална густина од 1 лице на 4 квадратни метри. Повеќе информации: https://www.covid-19.sa.gov.au/business-and-work/business-restriction-and-closures

 

Патувања: Викториската граница ќе биде отворена од вторник, 1 декември. Од патниците од Викторија во Јужна Австралија нема да се бара изолација од 14 дена. Повеќе информации: https://www.covid-19.sa.gov.au/restrictions-and-responsibilities/travel-restrictions

 

Дополнителни информации за ограничувањата: https://www.covid-19.sa.gov.au/response