Coming Up Wed 12:00 PM  AEST
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Најнови информации за КОВИД-19: Австралија наскоро ќе ја надмине целта за двојна вакцинација од 80 отсто од населението

House in the Sydney suburb of Blacktown lit up for Diwali. Source: SBS

Ова се најновите информации за Корона вирусот во Австралија, за 4 ноември 2021 година

Сојузниот министер за здравство, Грег Хант, рече дека “Фајзер” ја започна апликацијата со Управата за терапевтски производи- TGA, за одобрување на вакцини за возрасната група од 5 до 11 години.

Вакцинацијата за таа возрасна група ќе започне веднаш штом ќе се добие одобрение од Австралиската техничко-советодавна група за вакцини, ATAGI- The Australian Technical Advisory Group on Immunisation.

Г-дин Хант, исто така, вели дека во следните неколку дена, Австралија ќе ја надмине стапката на вакциназија со двојна доза од 80 проценти.

Во меѓувреме, градот Гундивинди во Квинсленд ќе добие нови капацитети за тестирање, бидејќи таму се појавуваат нови случаи. Сепак, градот нема да оди во заклучување.

Додека Австралија денеска го слави празникот Дивали, “Мултикултурната служба за здравствена комуникација на Нов Јужен Велс”- NSW Multicultural Health Communication Service има неколку совети.

 

Статистика за КОВИД-19

 

  • Викторија забележа 1.247 нови случаи во заедницата и девет смртни случаи.
  • Нов Јужен Велс забележа 308 нови и четири смртни случаи.
  • Квинсленд забележа три нови локално стекнати случаи.
  • Територијата на главниот град на Австралија забележа 13 нови, локално стекнати случаи.

Ре-вакцинација

Засилувачките дозите ќе бидат достапни за Северната Територија, од понеделник, 8 ноември. Третата дозата не е задолжителна за никого во овој момент.

 

Карантин, патувања, клиники за тестирање, исплати врзани за пандемски катастрофи

Карантин и барања за тестирање управуваат и спроведуваат владите на државите и териториите:

NSW Travel & transport and Quarantine
VIC Travel permitOverseas travellers and Quarantine
ACT Transport and Quarantine
NT Travel and Quarantine
QLD Travel and Quarantine
SA Travel and Quarantine
TAS Travel and Quarantine
WA Travel and Quarantine

 

Ако сакате да патувате во странство, можеби ќе можете да аплицирате преку Интернет за изземање. Кликнете овде за повеќе информации во врска со условите за напуштање на Австралија. Постојат привремени мерки за меѓународни летови кои редовно ги разгледува владата и ги ажурира на веб-страницата на Smart Traveller.

Вести и информации на над 60 јазици на sbs.com.au/coronavirus

Релевантни упатства за Вашата држава или територија: NSW, VictoriaQueenslandWestern AustraliaSouth AustraliaNorthern TerritoryACTTasmania.

Информации за вакцината против КОВИД-19 на македонски јазик COVID-19 vaccine in your language

NSW Multicultural Health Communication Service - Мултикултурни здравствени комуникациски услуги на Нов Јужен Велс ги преведе:

COVID-19 Vaccination Glossary
Appointment Reminder Tool.

 

Клиники за тестирање во секоја австралиска држава и територија

NSW 
Victoria 
Queensland
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory 

Информации за исплати поврзани со пандемијата во секоја држава и територија:

NSW 
Victoria 
Queensland 
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory

Посетете ја страницата на  SBS на македонски на социјалната мрежа Фејсбук, за да бидете во тек со најновите информации за КОВИД-19 во Австралија.

This story is also available in other languages.