Coming Up Mon 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Најнови информации за КОВИД-19: Властите повикуваат на повисоки стапки на тестирање и вакцинација

Maafisa wa jeshi la Australia, wawasaidia watu walio enda kupokea chanjo katika kituo cha chanjo cha Qudos Bank Arena, NSW. Source: AAP Image/Bianca De March

Ова се најновите информации за Корона вирусот во Австралија, за 17 август 2021 година.

 

  • Мнозинството нови случаи во Нов Јужен Велс се лица под 40 години
  • Викторискиот премиер повикува на повисоки стапки на тестирање
  • 17 нови, локално стекнати случаи во Aвстралиската капитална територија
  • Нема нови случаи во Северната територија

Нов Јужен Велс

Нов Јужен Велс регистрираше 452 нови, локално стекнати случаи, од кои најмалку 50 биле во заедницата, додека биле заразни. Притоа, 75% од новите случаи се лица помлади од 40 години. Жена во доцните 70-ти години, која не беше вакцинирана, почина од КОВИД-19.

Се повикуваат жителите на Ленокс Хед  да се тестираат, бидејќи се откриени фрагменти од КОВИД при тестирање на отпадни води во локален објект.

Премиерката Гладис Береџиклијан издаде специјален повик,  да се вакцинираат лицата над 70 годишна возраст.

Резервирајте го тука Вашиот термин за вакцинација.

Викторија

Викторија забележа 24 нови, локално стекнати случаи, од кои три не се поврзани со познати епидемии. Десет случаи беа во заедницата додека беа заразни.

Премиерот Даниел Ендрјус, повикува на зголемување на тестирањето, особено во предградијата на областа Сент Килда, вклучувајќи ги Порт Филип и Бејсајд.

Најдете го тука список на места за тестирање и списокот на центри за вакцинација.

Последните 24 часа низ Австралија

  • Aвстралиската капитална територија евидентира 17 нови, локално стекнати случаи, со што вкупниот број активни случаи во Канбера достигна 45. Сега во оваа територија има близу 100 места за изложеност.
  • Северната територија бележи нула нови локално стекнати случаи од 1.846 тестови спроведени вчера.
  • Квинсленд регистрира еден локално стекнат случај, кој бил во домашен карантин.

alc covid mental health
ALC

Карантин, патувања, клиники за тестирање, исплати врзани за пандемски катастрофи

Карантин и барања за тестирање управуваат и спроведуваат владите на државите и териториите:

NSW Travel & transport and Quarantine
VIC Travel permitOverseas travellers and Quarantine
ACT Transport and Quarantine
NT Travel and Quarantine
QLD Travel and Quarantine
SA Travel and Quarantine
TAS Travel and Quarantine
WA Travel and Quarantine

 

Ако сакате да патувате во странство, можеби ќе можете да аплицирате преку Интернет за изземање. Кликнете овде за повеќе информации во врска со условите за напуштање на Австралија. Постојат привремени мерки за меѓународни летови кои редовно ги разгледува владата и ги ажурира на веб-страницата на Smart Traveller.

Вести и информации на над 60 јазици на sbs.com.au/coronavirus

Релевантни упатства за Вашата држава или територија: NSW, VictoriaQueenslandWestern AustraliaSouth AustraliaNorthern TerritoryACTTasmania.

Информации за вакцината против КОВИД-19 на македонски јазик COVID-19 vaccine in your language

NSW Multicultural Health Communication Service - Мултикултурни здравствени комуникациски услуги на Нов Јужен Велс ги преведе:

COVID-19 Vaccination Glossary
Appointment Reminder Tool.

 

Клиники за тестирање во секоја австралиска држава и територија

NSW 
Victoria 
Queensland
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory 

Информации за исплати поврзани со пандемијата во секоја држава и територија:

NSW 
Victoria 
Queensland 
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory

Посетете ја страницата на SBS на македонски на социјалната мрежа Фејсбук, за да бидете во тек со најновите информации за КОВИД-19 во Австралија.