Coming Up Mon 12:00 PM  AEST
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Најнови информации за КОВИД-19: Се отвора границата меѓу Викторија и Нов Јужен Велс додека Северната територија е на висока готовност

Nearly 200,000 skilled workers and international students were expected to start arriving in Australia from 1 Dec, Source: AAP

Ова се најновите информации за Корона вирусот во Австралија, за 5 ноември 2021 година

Границите меѓу Нов Јужен Велс и Викторија се сега целосно отворени. Семејствата можат повторно да се обединат и да патуваат со авион, на една од најпрометните воздушни линии во светот.

Северната територија е во состојба на висока готовност, откако забележа еден локално стекнат случај на КОВИД-19. Тоа е прв случај на пренос на заедницата на територијата и предизвика 72-часовно заклучување.

Националниот кабинет се состанува за прв пат по пет недели, за да разговара за тековната ситуација со КОВИД-19. На дневен ред се повторно отворање на меѓународните граници и вакцинација за деца.

Научниците од Универзитетот Оксфорд, во Велика Британија, идентификуваа ген, којшто го удвојува ризикот од откажување на белите дробови и смрт од КОВИД-19. Ова е особено е честа појава кај луѓето од јужноазиско потекло.

Статистика за КОВИД-19

Викторија забележа 1.343 локални случаи и 10 смртни случаи

Нов Јужен Велс пријави  249 случаи на КОВИД-19 и три смртни случаи

Карантин, патувања, клиники за тестирање, исплати врзани за пандемски катастрофи

Карантин и барања за тестирање управуваат и спроведуваат владите на државите и териториите:

NSW Travel & transport and Quarantine
VIC Travel permitOverseas travellers and Quarantine
ACT Transport and Quarantine
NT Travel and Quarantine
QLD Travel and Quarantine
SA Travel and Quarantine
TAS Travel and Quarantine
WA Travel and Quarantine

Ако сакате да патувате во странство, можеби ќе можете да аплицирате преку Интернет за изземање. Кликнете овде за повеќе информации во врска со условите за напуштање на Австралија. Постојат привремени мерки за меѓународни летови кои редовно ги разгледува владата и ги ажурира на веб-страницата на Smart Traveller.

Вести и информации на над 60 јазици на sbs.com.au/coronavirus

Релевантни упатства за Вашата држава или територија: NSW, VictoriaQueenslandWestern AustraliaSouth AustraliaNorthern TerritoryACTTasmania.

Информации за вакцината против КОВИД-19 на македонски јазик COVID-19 vaccine in your language

NSW Multicultural Health Communication Service - Мултикултурни здравствени комуникациски услуги на Нов Јужен Велс ги преведе:

COVID-19 Vaccination Glossary
Appointment Reminder Tool.

Клиники за тестирање во секоја австралиска држава и територија

NSW 
Victoria 
Queensland
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory 

Информации за исплати поврзани со пандемијата во секоја држава и територија:

NSW 
Victoria 
Queensland 
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory

Посетете ја страницата на  SBS на македонски на социјалната мрежа Фејсбук, за да бидете во тек со најновите информации за КОВИД-19 во Австралија.

This story is also available in other languages.