Coming Up Mon 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Најнови информации за КОВИД-19: Нов Јужен Велс ја мина целта за вакцинација од 80 проценти, додека Викторија најавува кампања од 21 милион долари

Picha za wafanyakazi wa mstari wa mbele zamulikwa kwenye paa za Sydney Opera House na umma wa NSW ulio chanjwa kuadhimisha kufikisha lengo la 80% ya chanjo. Source: AAP/DEAN LEWINS

Ова се најновите информации за Корона вирусот во Австралија, за 19 октомври 2021 година

 

  • Викторија објави пакет од 21 милиони долари за зголемување на стапката на вакцинација
  • Зголемувањето на бројот на случаи во регионалните делови на Нов Јужен Велс предизвикува загриженост
  • Територијата на главниот град на Австралија објави олеснување на ограничувањата

Викторија

Викторија регистрираше 1.749 нови, локално стекнати инфекции со КОВИД-19, како и 11 смртни случаи.

Околу 89,4 проценти од населението над 16 години во државата ја примиле првата доза на вакцинација, и 67,2 проценти се велосно вакцинирани.

Премиерот Даниел Ендрјус, објави пакет од 21 милион долари за зајакнување на вакцинацијата, вклучително и повеќе клиники за вакцинација, закажување термини, превоз и алтернативи каде и да е потребно во заедницата.

Владата на Викторија потврди дека ќе додаде пократка изолација на листата со измени и дополнувања на правилата, кога државата ќе ја достигне целта за вакцинација од 70 проценти со двојна доза.

Кликнете тука за да резервирате термин за вакцина.

Нов Јужен Велс

Нов Јужен Велс забележа 273 нови, локално стекнати случаи, како и четири смртни случаи.

Нешто под 75 проценти од децата на возраст меѓу 12-15 години ја примиле својата прва доза вакцинација против КОВИД-19, додека 35,5 проценти биле целосно вакцинирани.

Државата, исто така, ја надмина целта од 80 проценти целосна вакцинација на популацијата над 16 години.

Главната здравствена службеничка Др. Кери Чант, рече дека зголемениот број случаи во регионалните области останува загрижувачки и ја повика заедницата да се вакцинира.

Најдете центар за вакцинација во Ваша близина.

Територијата на главниот град на Австралија

Територијата на главниот град на Австралија регистрираше 24 нови случаи, од кои 21 се поврзани со тековната појава.

Територијата објави олеснување на ограничувањата за КОВИД-19, како одговор на 80 проценти целосна вакцинација на населението на возраст од над 12 години.

На сите малопродажни места, и од суштински и од несуштински карактер, ќе им биде дозволено да се отворат од четврток, 21 октомври, во 23:59 часот.

Кликнете тука за да резервирате термин за вакцина.

Последните 24 часа низ Австралија

  • Квинсленд ги откри плановите за домашните и меѓународни патувања, кога државата кога ќе достигне 70%, 80%, а потоа 90% за целосно вакцинираното население

 

Карантин, патувања, клиники за тестирање, исплати врзани за пандемски катастрофи

Карантин и барања за тестирање управуваат и спроведуваат владите на државите и териториите:

NSW Travel & transport and Quarantine
VIC Travel permitOverseas travellers and Quarantine
ACT Transport and Quarantine
NT Travel and Quarantine
QLD Travel and Quarantine
SA Travel and Quarantine
TAS Travel and Quarantine
WA Travel and Quarantine

 

Ако сакате да патувате во странство, можеби ќе можете да аплицирате преку Интернет за изземање. Кликнете овде за повеќе информации во врска со условите за напуштање на Австралија. Постојат привремени мерки за меѓународни летови кои редовно ги разгледува владата и ги ажурира на веб-страницата на Smart Traveller.

Вести и информации на над 60 јазици на sbs.com.au/coronavirus

Релевантни упатства за Вашата држава или територија: NSW, VictoriaQueenslandWestern AustraliaSouth AustraliaNorthern TerritoryACTTasmania.

Информации за вакцината против КОВИД-19 на македонски јазик COVID-19 vaccine in your language

NSW Multicultural Health Communication Service - Мултикултурни здравствени комуникациски услуги на Нов Јужен Велс ги преведе:

COVID-19 Vaccination Glossary
Appointment Reminder Tool.

 

Клиники за тестирање во секоја австралиска држава и територија

NSW 
Victoria 
Queensland
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory 

Информации за исплати поврзани со пандемијата во секоја држава и територија:

NSW 
Victoria 
Queensland 
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory

Посетете ја страницата на  SBS на македонски на социјалната мрежа Фејсбук, за да бидете во тек со најновите информации за КОВИД-19 во Австралија.

This story is also available in other languages.