Coming Up Tue 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Најнови информации за КОВИД-19: Нов Јужен Велс надмина осум милиони вакцинации, а Викторија бележи 39 проценти целосна вакцинација

Source: AAP/James Ross

Ова се најновите информации за Корона вирусот во Австралија, за 11 септември 2021 година,

 

  • NSW Health ги повикува жители од регионалните делови да се тестираат
  • Во Викторија, 39 проценти од населението е целосно вакцинирано
  • Територијата на главниот град на Австралија, забележа 15 и Квинсленд пет нови случаи во заедницата

 

Нов Јужен Велс

Нов Јужен Велс регистрираше 1.599 нови, локално- стекнати случаи и осум смртни случаи.

Од почетокот на сегашната пандемија досега, забележани се вкупни 170 смртни случаи поврзани со КОВИД-19.

Фрагменти од вирусот се откриени во постројки за третман на отпадни води, во Бајрон, Бангалов, Џиндабин, Харден, Моруја, Јас, Порт Меквари, Транги и Јанг. Ова е загрижувачко, бидејќи не се идентификувани неодамнешни случаи на овие локации. Властите ги повикуваат сите да го следат почетокот на симптомите и да се тестираат.

Државата ја надмина бројката од осум милиони за вакцинации, при што 44,5 проценти од жителите сега се целосно вакцинирани.

Кликнете тука, за да резервирате деенска, термин за вакцинација.

Викторија

Викторија регистрираше 450 нови, локално-стекнати случаи, при што над 70 проценти од случаите, се лоцирани во северните населбите.

Од недела, 12 септември, жените бремени повеќе од 24 недели, ќе имаат право на приоритетни резервации за вакцини, преку државни клиники.

Најдете центар за вакцинација во Ваша близина.

Последните 24 часа низ Австралија

  • Територијата на главниот град на Австралија, е првата австралиска јурисдикција, која вакцинираше половина од своето население, на возраст од над 16 години.
  • Повеќе од 1.000 семејства се во изолација, бидејќи Бризбејн бележи пет локално стекнати случаи.
  • Оd 13 септември, Јужна Австралија ќе ја направи вакцината “Фајзер КОВИД-19”, достапна за сите жители на возраст од над 12 години, вклучувајќи ги и оние од над 60 години.

COVID-19 myths
SBS

Карантин, патувања, клиники за тестирање, исплати врзани за пандемски катастрофи

Карантин и барања за тестирање управуваат и спроведуваат владите на државите и териториите:

NSW Travel & transport and Quarantine
VIC Travel permitOverseas travellers and Quarantine
ACT Transport and Quarantine
NT Travel and Quarantine
QLD Travel and Quarantine
SA Travel and Quarantine
TAS Travel and Quarantine
WA Travel and Quarantine

 

Ако сакате да патувате во странство, можеби ќе можете да аплицирате преку Интернет за изземање. Кликнете овде за повеќе информации во врска со условите за напуштање на Австралија. Постојат привремени мерки за меѓународни летови кои редовно ги разгледува владата и ги ажурира на веб-страницата на Smart Traveller.

Вести и информации на над 60 јазици на sbs.com.au/coronavirus

Релевантни упатства за Вашата држава или територија: NSW, VictoriaQueenslandWestern AustraliaSouth AustraliaNorthern TerritoryACTTasmania.

Информации за вакцината против КОВИД-19 на македонски јазик COVID-19 vaccine in your language

NSW Multicultural Health Communication Service - Мултикултурни здравствени комуникациски услуги на Нов Јужен Велс ги преведе:

COVID-19 Vaccination Glossary
Appointment Reminder Tool.

 

Клиники за тестирање во секоја австралиска држава и територија

NSW 
Victoria 
Queensland
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory 

Информации за исплати поврзани со пандемијата во секоја држава и територија:

NSW 
Victoria 
Queensland 
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory

Посетете ја страницата на  SBS на македонски на социјалната мрежа Фејсбук, за да бидете во тек со најновите информации за КОВИД-19 во Австралија.

 

This story is also available in other languages.