Coming Up Mon 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Најнови информации за КОВИД-19: Премиерката на Нов Јужен Велс се надева на нормализирање на состојбата со ковид, до први декември

Public arrives at the Birrong Leisure and Aquatic Centre, after outdoor swimming pool were allowed to open today in Sydney, Monday, September 27, 2021. Source: AAP Image/Bianca De March

Ова се најновите информации за Корона вирусот во Австралија, за 27 септември 2021 година.

 

  • Нов Јужен Велс објави патоказ во три фази, за излез од заклучувањето
  • Викторија најавува грантови за матични лекари и аптеки за да ги зајакне напорите за вакцинација
  • Територијата на главниот град на Австралија ја забележа првата смрт поврзана со КОВИД, во тековната пандемија

Нов Јужен Велс

Нов Јужен Велс регистрираше 787 нови, локално-стекнати случаи и 12 смртни случаи.

На отворените базени им е дозволено повторно отворање, а градилиштата сега можат да се вратат во полн капацитет, со безбедносните планови за КОВИД.

Премиерката Гладис Береџиклијан, потврди дека на 11 октомври, ограничувањата дополнително ќе се ублажат, објавувајќи го патоказот за прилагодување при вакцинација од 70 отсто. Сепак, регионалните патувања нема да бидат дозволени, се додека државата не ја постигне целта за вакцинација од 80 проценти со две дози.

Премиерката го прикажа патоказот за ублажување на ограничувањата при 80 проценти вакцинација со двојна доза, кога ќе се отстрани ограничувањето за целосно вакцинирани гости за присуство на свадби и погреби, ќе продолжи спортот во заедницата и 10 луѓе ќе можат да се соберат во дом.

Третата фаза, т.н состојба на „Ковид нормалност“, е поставена за 1 декември, кога се очекува државата да достигне 90 проценти вакцинација со две доза.

Кликнете тука за да резервирате денеска термин за вакцинација.

Викторија

Викторија регистрираше 705 нови, локално-стекнати случаи и како и еден смртен случај.

Премиерот Даниел Ендрјус, објави серија грантови достапни за матични лекари и аптеки, во единаесетте области на локалната самоуправа со голем број случаи и ниска стапка на вакцинација, вклучувајќи ги Мореленд, Бримбанк, Кардинија, Кејси, Даребин, Денденонг и пошироката околина, Хобсон Беј, Мелтон, Витлси, Виндзор и Хјум.

 

Најдете центар за вакцинација во Ваша близина.

Територија на главниот град на Австралија

На територијата се регистрирани 19 нови, локално стекнати случаи, а едно лице почина.

Во Канбера, две лица ќе можат да посетат друго домаќинство, а времето за рекреација ќе се зголеми на четири часа, почнувајќи од 1 октомври.

Кликнете овде за да ја резервирате Вашата вакцинација против КОВИД-19.

Карантин, патувања, клиники за тестирање, исплати врзани за пандемски катастрофи

Карантин и барања за тестирање управуваат и спроведуваат владите на државите и териториите:

NSW Travel & transport and Quarantine
VIC Travel permitOverseas travellers and Quarantine
ACT Transport and Quarantine
NT Travel and Quarantine
QLD Travel and Quarantine
SA Travel and Quarantine
TAS Travel and Quarantine
WA Travel and Quarantine

 

Ако сакате да патувате во странство, можеби ќе можете да аплицирате преку Интернет за изземање. Кликнете овде за повеќе информации во врска со условите за напуштање на Австралија. Постојат привремени мерки за меѓународни летови кои редовно ги разгледува владата и ги ажурира на веб-страницата на Smart Traveller.

Вести и информации на над 60 јазици на sbs.com.au/coronavirus

Релевантни упатства за Вашата држава или територија: NSW, VictoriaQueenslandWestern AustraliaSouth AustraliaNorthern TerritoryACTTasmania.

Информации за вакцината против КОВИД-19 на македонски јазик COVID-19 vaccine in your language

NSW Multicultural Health Communication Service - Мултикултурни здравствени комуникациски услуги на Нов Јужен Велс ги преведе:

COVID-19 Vaccination Glossary
Appointment Reminder Tool.

 

Клиники за тестирање во секоја австралиска држава и територија

NSW 
Victoria 
Queensland
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory 

Информации за исплати поврзани со пандемијата во секоја држава и територија:

NSW 
Victoria 
Queensland 
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory

Посетете ја страницата на  SBS на македонски на социјалната мрежа Фејсбук, за да бидете во тек со најновите информации за КОВИД-19 во Австралија.

This story is also available in other languages.