Coming Up Thu 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Најнови информации за КОВИД-19: Нов Јужен Велс достигнува вакцинација од 70 проценти со прва доза и ги олесна ограничувањата за вежбање

The 12 local areas of concern in Sydney have been given back unlimited exercise. Source: AAP Image/Joel Carrett

Ова се најновите информации за Корона вирусот во Австралија, за 2 септември 2021 година.

  • Нови траги од КOВИД откриени во отпадните води во јужниот дел на Нов Јужен Велс
  • Викторија бележи најголем, дневен скок во нови случаи годинава
  • Во Територијата на главниот град на Австралија, 68 проценти од населението е вакцинирано
  • Квинсленд евидентира нов случај, кај уште еден возач на камион

Нов Јужен Велс

Нов Јужен Велс регистрираше 1.288 нови, локално-стекнати случаи и седум смртни случаи. Државата е на пат да постигне стапка на вакцинација од 70 проценти со една доза до крајот на денот.

Од петок, 3 септември, ограничувањето на едночасовно вежбање ќе биде укинато за жителите од 12 области на локалната власт, што се предмет на загриженост. Останатите ограничувања ќе останат на сила.

Фрагменти од КОВИД-19 откриени во отпадните води во Бега, Куома и Илавара Шоалхавен во Бомадери, што е загрижувачки, бидејќи нема познати случаи во овие области.

Кликнете тука за да резервирате денеска, термин за вакцинација.

Викторија

Викторија има снимено 176 нови локално стекнати случаи, со 128 од северните и западните области на Мелбурн.

Од 23:59 часот вечерва, игралиштата ќе бидат отворени за деца под 12 години, со придружба на само еден родител или негувател. Игралиштата ќе имаат QR-кодови за пријавување, а возрасните не треба да ги вадат маските, со цел да јадат или да пијат.

Најдете центар за вакцинација во Ваша близина.

Територија на главниот град на Австралија

Територијата на главниот град на Австралијарегистрираше 12 нови, локално-стекнати случаи, со најмалку осум во заедницата додека се заразени.

Од петок, 3 септември, Transport Canberraќе обезбеди бесплатен превоз со автобус и трамвај, за секој што патува, до која било државна клиника за вакцинација против КОВИД-19, во територијата.

Кликнете овде за да резервирате термин за вакцинација.

Последните 24 часа низ Австралија

Квинсленд го забележа вториот, локално-стекнат случај за два дена, кои вклучуваат двај возачи на камиони, кои не се поврзани меѓусебе.

alc covid mental health
ALC

Карантин, патувања, клиники за тестирање, исплати врзани за пандемски катастрофи

Карантин и барања за тестирање управуваат и спроведуваат владите на државите и териториите:

NSW Travel & transport and Quarantine
VIC Travel permitOverseas travellers and Quarantine
ACT Transport and Quarantine
NT Travel and Quarantine
QLD Travel and Quarantine
SA Travel and Quarantine
TAS Travel and Quarantine
WA Travel and Quarantine

 

Ако сакате да патувате во странство, можеби ќе можете да аплицирате преку Интернет за изземање. Кликнете овде за повеќе информации во врска со условите за напуштање на Австралија. Постојат привремени мерки за меѓународни летови кои редовно ги разгледува владата и ги ажурира на веб-страницата на Smart Traveller.

Вести и информации на над 60 јазици на sbs.com.au/coronavirus

Релевантни упатства за Вашата држава или територија: NSW, VictoriaQueenslandWestern AustraliaSouth AustraliaNorthern TerritoryACTTasmania.

Информации за вакцината против КОВИД-19 на македонски јазик COVID-19 vaccine in your language

NSW Multicultural Health Communication Service - Мултикултурни здравствени комуникациски услуги на Нов Јужен Велс ги преведе:

COVID-19 Vaccination Glossary
Appointment Reminder Tool.

 

Клиники за тестирање во секоја австралиска држава и територија

NSW 
Victoria 
Queensland
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory 

Информации за исплати поврзани со пандемијата во секоја држава и територија:

NSW 
Victoria 
Queensland 
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory

Посетете ја страницата на  SBS на македонски на социјалната мрежа Фејсбук, за да бидете во тек со најновите информации за КОВИД-19 во Австралија.