Coming Up Wed 12:00 PM  AEST
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Најнови информации за КОВИД-19: Тасманија и Јужна Австралија ги олеснуваат ограничувањата на границите

Adelaide may soon be bustling with visitors as travellers from LGAs with above 80 per cent can now travel to South Australia. Source: Getty Images

Ова се најновите информации за Корона вирусот во Австралија, за 19 ноември 2021 година

 

  • Јужна Австралија ќе ги отвори своите граници во вторник, на 23 ноември, но на патниците кои доаѓаат од областите на локалната самоуправа со стапка на вакцинација помала од 90 отсто, нема да им биде дозволено да присуствуваат на места со висок ризик, како што се местата за грижата за терминално болни и локацијата за тестирање Adelaide Ashes.
  • Патниците од Викторија, Нов Јужен Велс и Територијата на главниот град на Австралија, ќе треба да вршат проверка на симптомите на секои 14 дена преку телефонска апликација во Јужна Австралија.
  • Премиерот на Нов Јужен Велс, Доминик Перотет, вели дека речиси сите ограничувања во државата ќе бидат укинати до 15 декември.
  • Од 6 декември, за целосно вакцинираните лица, Тасманија ќе ги укине ограничувањата за танцување и пиење на настани, во пабови и клубови. На 15 декември државата ќе ги отвори границите со државите-жариштата.
  • Тасманија започна „5-дневна кампања за вакцинација“ за да ја поттикне вакцинацијата за тинејџерите, нудејќи им iPhone и iPad

Статистика за Ковид-19:

  • Викторија забележал 1.273 нови локално стекнати случаи и осум смртни случаи.
  • Нов Јужен Велс забележа 216 нови случаи во заедницата и три смртни случаи.
  • Територијата на главниот град на Австралија регистрира 17, а Северната територија два нови локални случаи.

Карантин и ограничувања во секоја држава/територија:

Дознајте што можете, а што не можете да правите во Вашата држава или територија

Патувања

Информации за меѓународни патници и Ковид-19 и информации за патувања на повеќе јазици

Финансиска помош

ма промени во плаќањето за катастрофи КОВИД-19, откако државите ќе достигнат 70 и 80 отсто целосно вакцинирани: Добијте помош за време на Ковид-19 од Services Australia на повеќе јазици

NSW Multicultural Health Communication Service - Мултикултурни здравствени комуникациски услуги на Нов Јужен Велс ги преведе:

COVID-19 Vaccination Glossary
Appointment Reminder Tool.

 

Клиники за тестирање во секоја австралиска држава и територија

NSW 
Victoria 
Queensland
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory 

Посетете ја страницата на  SBS на македонски на социјалната мрежа Фејсбук, за да бидете во тек со најновите информации за КОВИД-19 во Австралија.

 

This story is also available in other languages.