Coming Up Wed 12:00 PM  AEST
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Најнови информации за КОВИД-19: Викторија достигна 90 отсто двојна вакцинација, a Квинсленд го прегледува “балонот за патување”

Premier Daniel Andrews said Victoria is 'one of the safest places anywhere in the world' after the state surpassed 90 per cent double vaccination target. Source: Getty Images

Ова се најновите информации за Корона вирусот во Австралија, за 25 ноември 2021 година.

 

 

 

 

 

 

 

  • Премиерката на Квинсленд, Анастасија Палашеј, вели дека го разгледува можниот граничен меур со Нов Јужен Велс, по потврдениот случај во заливот Бајрон.
  • Главниот министер на Северната територија, Мајкл Ганер, вели дека во државата се шират дезинформации од странство, и побара жителите наместо тоа, да ги следат зборовите на традиционалните старешини.
  • Премиерот на Викторија, Даниел Ендрјус, ги повика луѓето да останат љубезни кон персоналот во трговијата на мало и услужните дејности, кои ги спроведуваат протоколите за КОВИД-19, откако државата ја постигна целта за вакцинација од 90 отсто со двете дози.
  • Патниците од локалната самоуправа Кетрин во Јужна Австралија, се сметаат за „висок ризик“ и ќе мора да бидат во карантин седум дена.
  • Имателите на визата Temporary Graduate (subclass 485) -  привремен дипломиран, подкласа 485,  кои не можеа да допатуваат во Австралија поради меѓународните гранични ограничувања, ќе можат да аплицираат за замена на визата.

Статистика за Ковид-19:

  • Викторија забележал 1.254 нови и пет смртни случаи.
  • Нов Јужен Велс забележа 276 нови случаи во заедницата.
  • Територијата на главниот град на Австралија регистрира осум, а Северната територија еден нов случај.

Карантин и ограничувања во секоја држава/територија:

Дознајте што можете, а што не можете да правите во Вашата држава или територија

Патувања

Информации за меѓународни патници и Ковид-19 и информации за патувања на повеќе јазици

Финансиска помош

ма промени во плаќањето за катастрофи КОВИД-19, откако државите ќе достигнат 70 и 80 отсто целосно вакцинирани: Добијте помош за време на Ковид-19 од Services Australia на повеќе јазици

 

 

NSW Multicultural Health Communication Service - Мултикултурни здравствени комуникациски услуги на Нов Јужен Велс ги преведе:

COVID-19 Vaccination Glossary
Appointment Reminder Tool.

 

Клиники за тестирање во секоја австралиска држава и територија

NSW 
Victoria 
Queensland
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory 

Информации за меѓународните патници.

Дознајте што можете, а што не можете да правите во Вашата држава или територија.

Информации за Ковид-19 и патување на повеќе јазици.

Посетете ја страницата на  SBS на македонски на социјалната мрежа Фејсбук, за да бидете во тек со најновите информации за КОВИД-19 во Австралија.

This story is also available in other languages.