Coming Up Fri 12:00 PM  AEST
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Најнови информации за КОВИД-19: “Викторијците ја завршија тешката работа“, вели премиерот, а ограничувањата се олеснуваат од полноќ

Victorians are set to enjoy greater freedoms with restrictions easing from midnight and state approaching the 90 per cent vaccination target this weekend. Source: AAP Image/LUIS ASCUI

Ова се најновите информации за Корона вирусот во Австралија, за 18 ноември 2021 година

 

  • Ограничувањата во Викторија ќе бидат олеснети од ноќеска на полноќ, со отстранување на ограничувањата за густина за сите вакцинирани лица.
  •  
  • Викторија направи големи промени во правилата за изолација, при што позитивните случаи сега ќе треба да бидат во карантин 10 дена, а блиските контакти ќе мора да се изолираат само додека не го добијат својот негативен PCR извештај. Сепак, контактите во домаќинството ќе мора да бидат во изолација.
  • Викторијскиот парламент ја одложи расправата за предлог-законот за овластувања во време на пандемија.
  • Властите на Северната територија ги чекаат резултатите од геномското секвенцирање, за да го откријат изворот на епидемијата.
  • Премиерот Скот Морисон вели дека со повеќе од 80 отсто двојно вакцини, време е владите да се повлечат и Австралијците да си ги вратат животите.

Статистика за Ковид-19:

  • Викторија забележал 1.007 нови, локално стекнати и 12 смртни случаи.
  • Нов Јужен Велс забележа 262 нови случаи во заедницата и три смртни случаи.
  • Територијата на главниот град на Австралија регистрира 25 нови локални случаи.

Карантин и ограничувања во секоја држава/територија:

Дознајте што можете, а што не можете да правите во Вашата држава или територија

Патувања

Информации за меѓународни патници и Ковид-19 и информации за патувања на повеќе јазици

Финансиска помош

ма промени во плаќањето за катастрофи КОВИД-19, откако државите ќе достигнат 70 и 80 отсто целосно вакцинирани: Добијте помош за време на Ковид-19 од Services Australia на повеќе јазици

  

 

NSW Multicultural Health Communication Service - Мултикултурни здравствени комуникациски услуги на Нов Јужен Велс ги преведе:

COVID-19 Vaccination Glossary
Appointment Reminder Tool.

Клиники за тестирање во секоја австралиска држава и територија

NSW 
Victoria 
Queensland
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory 

Информации за исплати поврзани со пандемијата во секоја држава и територија:

NSW 
Victoria 
Queensland 
South Australia 
ACT 
Western Australia 
Tasmania
Northern Territory

Посетете ја страницата на  SBS на македонски на социјалната мрежа Фејсбук, за да бидете во тек со најновите информации за КОВИД-19 во Австралија.

This story is also available in other languages.