Coming Up Mon 12:00 PM  AEST
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Австралијаните со различно културно потекло сега можат да најдат експерт за ментално здравје кој зборува на нивниот јазик

Some of the professionals listed on HeartChat. Source: HeartChat.com.au

Новата вебстрана HeartChat.com.au им помага на Австралијаните кои бараат поддршка за ментално здравје да најдат професионалец кој го зборува нивниот јазик или ја споделува нивната култура или вера.

Семонти била само тинејџерка кога за првпат побарала помош за своето ментално здравје од училишен советник.

Девојката од Мелбурн, која сега има околу 20-тина години, вели дека се борела со притисоците за очекувањата за нејзиното образование и иднина.

„Бев осамена и имав потешкотии при справувањето со културните судири помеѓу воспитувањаето на австралиско и бангладешко хинду“, изјави таа за СБС.

Но, кога подоцна се сретнала со психолог, кој беше од различно културно потекло за неа, откри дека тие не ја разбираат неа и нејзината ситуација.

„Можеби беше заради нашите културни бариери“, рече таа.

„Подобро ќе беше да имам некој од јужноазиско потекло, кој исто така е хинду, да може да ми помогне да ги решам своите предизвици“.

Новиот ресурс преку интернет, лансиран во сабота, има за цел да го стори токму тоа. HeartChat ги спојува луѓето од културно и јазично различно потекло во Австралија со професионалци за ментално здравје релевантни за нив.

HeartChat
The directory lists the faith and language of the professional.
HeartChat.com.au

Проектот има за цел да биде едношалтерски систем. Интернет вебстраната ќе им овозможува на советниците и психолозите кои можат да зборуваат јазик на некоја личност или кои ја споделуваат нивната култура или вера - заедно за времетраењето на средбата, како и опција за резервација на телефонска здравствена линија.

Тоа е идеја на невропсихологот, д-р Џуди Танг, која исто така е комесар на Викторијанската мултикултурна комисија, која го финансираше проектот.

Ресурсите се резултат на нејзините искуства работејќи на терен како со некој од азиско потекло.

„Имав клиенти кои ми дојдоа да ми кажат:‘ Ми беше толку тешко да најдам некој како тебе, некој што може да зборува на мој јазик или да ја знае мојата култура. Ми требаа години само за да ја добијам оваа резервација “, рече д-р Танг, кој зборува мандарински.

„Само сакав да ја направам [поддршката за менталното здравје] подостапна за нашите заедници“.

Културнa соодветна поддршка

Понекогаш можноста некој да разговара со некого кога не мора да ги објаснувате верските норми, културните нијанси или политичките или сексуалните преференции може да биде значајно - па дури и за спасување живот.

Д-р Танг ја сподели приказната за психолог кој му кажал на клиент од азиско потекло „да го направи тоа за себе“ кога ги охрабрува да направат позитивни промени во нивниот живот.

„Лицето му одговори:„ Па, всушност, бидејќи сум од азиско потекло, да ми кажеше да го сторам тоа за моето семејство, ќе беше многу поефикасно “, рече д-р Танг.

Some of the professionals listed on HeartChat.
Some of the professionals listed on HeartChat.
HeartChat.com.au

Таа исто така ги покрена игнорантните предлози што можат да ги дадат професионалци на кои им недостига културно разбирање.

„На некој од домородно потекло… [му беше речено] да‘ излезе од грмушка и да биде со својот народ ’, и тоа не мора да значи со што би се идентификувало тоа домородно лице“, рече таа.

„Жално е што понекогаш професионалците за ментално здравје имаат само свои претпоставки кои можат да се појават погрешно кога станува збор за културата или верата“.

Д-р Танг рече дека честопати културните и јазичните бариери можат да ги спречат луѓето да бараат помош.

„Кога ќе сфатат толку погрешно, во некои случаи, тоа е моментот кога едно лице ќе изгуби интерес и мотивација да продолжи да пристапува до услугите за ментално здравје, и тоа е она што дефинитивно не сакаме да им го дадеме, тоа негативно искуство на нашите мултикултурни заедници“.

„Знам од каде доаѓаат“

Културно разновидните Австралијци веќе долго време се соочуваат со тешкотии во пристапот до услугите за поддршка, без разлика дали тоа е заради јазични или културни бариери, стигма во нивните заедници околу ментална болест или едноставно не знаејќи каде да го започнат патот кон грижата.

За време на пандемијата со КОВИД-19, кога повиците кон службите за поддршка на менталното здравје нагло се зголемија и времето на чекање да се сретнете со професионалец е зголемено, никогаш не било поважно луѓето да имаат пристап до помош.

„Влијае на сите, а особено на нашите мултикултурни заедници околу ограничувањата во посета на семејство, што е за многу култури многу важен аспект од нивниот живот“, рече д-р Танг.

Една од психолозите што се пријавила на HeartChat е Јелена Зелесков Дориќ од Сиднеј, која има српско потекло.

Dr Jelena Doric
Dr Jelena Doric has signed up to HeartChat.
Supplied

Д-р Дориќ - која може да зборува на пет балкански јазици, како и на бугарски јазик - честопати добива повици од клиенти кои сакаат само некој со кого можат да зборуваат на нивниот јазик.

„Некои од нив, тие едноставно не знаат англиски јазик и, знаете, тие не можат да се изразат исто така“, вели д-р Дориќ.

„Особено од психолошка перспектива, како кога сакате да зборувате за вашите чувства и односи, емоции, понекогаш е навистина тешко“.

Д-р Дориќ вели дека е во состојба да се поврзе со своите клиенти без тие да мораат да ги објаснуваат културните практики или обичаи или да се чувствуваат судени за нивните разлики.

„За мене е полесно да се разберам затоа што знам од каде доаѓаат“, вели таа.

„Можете да прочитате за различни култури, но ако не доаѓате од одредена култура, никогаш нема да разберете што доживуваат тие луѓе“.

Д-р Дориќ, исто така, поддржува клиенти од азиско потекло кои рекоа дека им помага тоа што разговараат со некој од мигрантско потекло.

„Тие ми пријдоа затоа што сакаат да разговараат за прашања од културниот идентитет, бидејќи и јас потекнувам од различна култура - живеам тука и но сум воспитана таму - така, знаете, постои таа разновидност“.

За повеќе услуги за ментално здравје на вашиот јазик, кликнете овде: https://www.sbs.com.au/language/macedonian/what-mental-health-services-in-your-language-are-available-in-australia

Посетете ја HeartChat.com.au за целосен список на професионалци за ментално здравје или да се регистрирате кај еден од нив.

Овој ресурс на СБС радио, исто така, ве води низ услугите за поддршка на менталното здравје на јазик достапен во Австралија.

Читателите што бараат поддршка можат да го контактираат Lifeline на 13 11 14, Suicide Call Back Service на телефон на 1300 659 467 и Kids Helpline на 1800 55 1800 (за млади на возраст од 5 до 25 години). Повеќе информации се достапни на BeyondBlue.org.au и lifeline.org.au.

Embrace Multicultural Mental Health, исто така, поддржува луѓе од културно и јазично различно потекло.

This story is also available in other languages.