Coming Up Wed 2:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Turkish radio

Göçmen ailelerin çocuklarının vatandaşlık hakları

Çocuğunuz için vize gerekir mi? Çocuklar, otomatik olarak vatandaş olurlar mı?

Siz ya da eşinizin Avustralya’da sürekli oturma izni varsa, ve çocuğunuz yurt dışı doğumluysa, çocuğunuzun Avustralya’ya gelip sizle birlikte temelli yaşamaya başlaması için geçen süre, 18 ayı bulabilir.

Bu durumda, bazı koşullar gerektiren Child Visa 101’e başvurulabilir.

Göçmen avukatı Judy Hamawi, “Sadece, Avustralya vatandaşı veya sürekli oturma izni olanların Avustralya’da doğan çocukları, doğuştan vatandaş olur. Öte yandan, Avustralya vatandaşlarının yurt dışında doğan çocukları, ebeveynler çocuğu o ülkedeki Avustralya Elçiliğine kaydettirirse, vatandaşlık hakkını elde eder” diyor.

Mother with daughter sit on their place in airplane
Moment RF

Department of Home Affairs (DHA) internet sitesine göre, Avustralya’da, çocuk doğduğunda anne veya babadan biri Avustralya vatandaşı veya sürekli oturma iznine sahipse, o çocuk otomatik olarak vatandaşlık kazanır.

Avustralya’da sürekli oturma izni olanların yurt dışında doğan çocukları 

Eğer, anne ve babadan biri veya ikisi birden Avustralya’da sürekli oturma iznine sahip değilse, bu çiftlerin yurt dışında doğan çocuklarının vatandaşlık durumu ise çok değişir.  

Bu durumdakilerin çocukları, otomatik olarak vatandaşlık hakkı almaz.

Sürekli oturma iznine sahip anne ve babaların yurt dışında doğan çocukları, Avustralya’ya temelli gelmek için, sürekli oturma vizesine başvurmalıdır.

DHA internet sitesine göre, sürekli oturma izni olan anne ve babaların yurt dışında doğan çocukların çoğunluğu, Child (subclass 101) vizesine başvurmak zorundadır. Bu vize başvurularının yüzde 75’inde işlem süresi 12 aydır. Taleplerin yüzde 90’ı 17 ayda sonuçlanır.

Yani, siz ve eşiniz Avustralya vatandaşı değilse, ve çocuğunuz yurt dışında doğduysa, çocuğunuzun Avustralya’ya gelip sizle yaşamaya başlaması, başvurudan itibaren bir buçuk yılı bulabilir.

New parents watching babies in hospital nursery
New parents watching babies in hospital nursery
Brand X

Sürekli oturma izni olanların, başvuran çocuklar dahil New parents watching babies in hospital nursery

Child (subclass 101) vizesine başvuranlar, hak sahibi olma kriterlerine uymalı ve ücret ödemelidir.

Standart başvuru işlemleri 2 bin 700 Avustralya dolarından başlar. Bunlara sağlık kontrolü, polis temiz kağıdı ve diğer belgeler ve testlerin masrafları da eklenir.

Sürekli oturma hakkı olan ailelerin Avustralya’da doğan çocukları

Sürekli oturma hakkı olanların Avustralya’da doğan çocuklarının durumu ise çok farklıdır.

Anne veya babadan birinin Avustralya’da sürekli oturma hakkı varsa, bu çiftin Avustralya’da doğan çocuğu, vatandaşlık hakkını otomatik olarak kazanır. Ama çocuğun milliyeti doğum belgesine hemen yazılmaz, sadece doğum yeri yazılır.  

Öte yandan, Avustralyalı olmayan ebeveynlerin Avustralya doğumlu çocukları için pasaport başvurusu yapmaları durumunda, doğum belgesi yeterli değildir.

An Australian citizenship recipient holds his certificate during a citizenship ceremony on Australia Day in Brisbane, Thursday, Jan. 26, 2017. (AAP Image/Dan Peled) NO ARCHIVING
AAP

İtalya vatandaşı ve Avustralya’da oturma izni olan Giulia Baldini, kendisi gibi sürekli oturma izni olan İtalyan kocasıyla birlikte son sekiz yıldır Sydney’de yaşıyor.

Çift, 2017 Ağustos ayında çocuk sahibi oldu. Kızları Sydney’de doğdu. Giulia, kızları için Avustralya pasaportu almak için fazladan bir çok şeyi yerine getirmek zorunda kaldıklarını söyledi.  

Giulia, “İtalyan pasaportumuz, sürekli oturma izni belgelerimiz ve kızımızın doğum belgesiyle başvurarak, onun için ayrı vatandaşlık belgesi talep etmek zorunda kaldık," dedi. 

Geçici vizeye sahip kişilerin Avustralya’da doğan çocukları 

Hamawi, geçici vizeye sahip kişilerin Avustralya’da doğan çocuklarının durumunun da ebeveynleri gibi olduğuna dikkat çekiyor.  

 Hamawi,“Avustralya’da doğan geçici vizelilerin çocuklarına da, geçici vize verilir. Ancak söz konusu geçici vizeli çocuk, Avustralya’dan ayrılmadan 10 yıl yaşarsa, vatandaşlık başvurusu yapma hakkı kazanır” diyor.

SBS Türkçe'yi Facebook ve Twitter'dan takip edin