Advertisement
  • (courtesy_of_morevisa.com_fix)
Μπορεί να χρειάστηκαν 4 χρόνια γραφειοκρατίας, αλλά η συμφωνία Ελλάδας -Αυστραλίας για διακοπές με δικαίωμα εργασίας είναι πλέον σε ισχύ.
Greek
By
Emma Papaemmanouil-Έμμα Παπαεμμανουήλ

Source:
ΦΕΚ
4 Jan 2018 - 2:16 PM  UPDATED 4 Jan 2018 - 5:43 PM

WORK AND HOLIDAY VISA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Μπορεί απο το 2014 που έπεσαν οι πρώτες υπογραφές, να χρειάστηκαν περίπου 4 χρόνια γραφειοκρατίας, αλλά η συμφωνία Ελλάδας -Αυστραλίας για διακοπές με δικαίωμα εργασίας είναι πλέον σε ισχύ.

Αυτό σημαίνει πως 500 νέοι απο 18 έως 31 ετών έχουν δικαίωμανα υποβάλλουν αίτηση, για να ταξιδέψουν για έναν χρόνο στην Αυστραλία και παράλληλα να έχουν δικαίωμα εργασίας. Με απλή τουριστική βίζα η εργασία είναι παράνομη.

Αν σας αρέσει η ιδέα, ακούστε το ρεπορταζ του Ελληνικού προγράμματος της Ραδιοφωνίας πατωντας play στο podcast που συνοδεύει την κεντρική φωτογραφία ή διαβάστε όλες τις λεπτομέρεις όπως δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης:

 

ΕΚΔΟΣΗ ΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

 

α) Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρούσας  συμφωνίας κάθε Μέρος (το Μέρος Υποδοχής) θα παρέχει ετησίως, σύμφωνα με την εθνική του νομοθεσία και  διαδικασίες, έως πεντακόσιες (500) θεωρήσεις πολλαπλής εισόδου για την Κινητικότητα των Νέων ('Work and Holiday' visas) ή άδειες προσωρινής διαμονής για χρονική περίοδο δώδεκα (12) ημερολογιακών μηνών προς υπηκόους του έτερου Μέρους (το αποστέλλον Μέρος), οι οποίοι θα πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

(i) η κύρια πρόθεσή τους να είναι η επίσκεψη στο Μέρος Υποδοχής για διακοπές, για χρονική περίοδο έως

δώδεκα (12) ημερολογιακών μηνών,

(ii) να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους αλλά να μην έχουν

συμπληρώσει το τριακοστό πρώτο (31) έτος κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση θεώρη−

σης εισόδου,

(iii) να μην συνοδεύονται από εξαρτώμενα τέκνα,

(iv) να είναι κάτοχοι έγκυρου διαβατηρίου και εισιτηρίου για τη συνέχιση του ταξιδιού τους ή να διαθέτουν

επαρκείς πόρους για την αγορά ενός τέτοιου εισιτηρίου,

(ν) να διαθέτουν επαρκείς πόρους για τα προσωπικά τους έξοδα για τους σκοπούς της θεώρησης εισόδου

για την Κινητικότητα των Νέων στο Μέρος Υποδοχής,

(νi) να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις σε θέματα υγείας και συμπεριφοράς, όπως αυτές καθορί−

ζονται από τη νομοθεσία του Μέρους Υποδοχής,

(νii) να μην έχουν προηγουμένως συμμετάσχει σε πρόγραμμα για την Κινητικότητα των Νέων (Work and

Holiday) ή για Διακοπές με Εργασία (Working Holiday) του Μέρους Υποδοχής,

(viii) να έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον δύο (2) έτη

προπτυχιακών πανεπιστημιακών σπουδών,

(ix) να υποβάλουν μία επιστολή από το αρμόδιο υπουργείο του αποστέλλοντος μέρους, η οποία να περιλαμ−

βάνει δήλωση ότι η Κυβέρνησή τους έχει συναινέσει ως προς την παραμονή τους στο Μέρος Υποδοχής

σύμφωνα με τους όρους της παρούσας συμφωνίας, και (x) σε περίπτωση υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρα−

τίας, να διαθέτουν τουλάχιστον λειτουργικό επίπεδο επάρκειας στην αγγλική γλώσσα.

β) Κάθε Μέρος δύναται να προσδιορίζει τον τρόπο και τον τόπο υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση

θεωρήσεων εισόδου για την Κινητικότητα των Νέων από υπηκόους του έτερου Μέρους. Oι αιτήσεις για τη

χορήγηση θεωρήσεων εισόδου για την Κινητικότητα των Νέων πρέπει να υποβάλλονται σε προκαθορισμένα

σημεία.

γ) Κάθε Μέρος δύναται να περιορίζει τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου που χορηγεί ετησίως προς υπη−

κόους του έτερου Μέρους στο πλαίσιο του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης. Το ένα Μέρος θα ενημερώνει

το έτερο Μέρος εγγράφως δια της διπλωματικής οδού, στις περιπτώσεις που επιβάλει έναν τέτοιου είδους περιορισμό.

δ) Οι αιτούντες πρέπει να καταβάλλουν τις χρεώσειςπου σχετίζονται με την αίτηση έκδοσης της θεώρησης

εισόδου.

ε) Οι υπήκοοι του ενός Μέρους που έχουν υποβάλει αίτηση για έκδοση θεώρησης εισόδου στο πλαίσιο

του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης, μπορεί να μην λάβουν την αιτηθείσα θεώρηση εισόδου από το έτερο

Μέρος σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς του τελευταίου.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

α) Κάθε Μέρος θα χορηγεί άδεια παραμονής στη  χώρα/ επικράτεια αυτού για χρονική περίοδο δώδεκα

(12) ημερολογιακών μηνών προς τους αιτούντες θεώρησης εισόδου για την Κινητικότητα των Νέων. Κατά

τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, και σύμφωνα με τη νομοθεσία του Μέρους Υποδοχής, οι κάτοχοι

θεώρησης εισόδου για την Κινητικότητα των Νέων επιτρέπεται να αναχωρήσουν και να εισέλθουν εκ νέου

στην επικράτεια του Μέρους αυτού κάνοντας χρήση της ίδιας θεώρησης εισόδου.

β) Οι υπήκοοι του ενός Μέρους που έχουν εισέλθει στο έδαφος του έτερου Μέρους κατέχοντας θεώρηση

εισόδου για την κινητικότητα των Νέων οφείλουν να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανονισμούς

του έτερου Μέρους».

γ) Οι κάτοχοι θεώρησης εισόδου για την κινητικότητα των Νέων δεν πρέπει να απασχολούνται σε εργασίες

που αντίκεινται στους σκοπούς της συμφωνίας για την Κινητικότητα των Νέων. Εννοείται ότι οι κάτοχοι των

θεωρήσεων εισόδου για την Κινητικότητα των Νέων δεν θα εργάζονται και τους δώδεκα (12) ημερολογια−

κούς μήνες της επίσκεψης τους. Οι κάτοχοι θεωρήσεων εισόδου πρέπει ιδίως:

(i) να λαμβάνουν υπόψη τον κύριο σκοπό της παραμονής τους στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο οποίος είναι

η αναψυχή, με την εργασία να είναι παρεπόμενη της  αναψυχής, και (ii) να μην απασχολούνται από έναν (1)

εργοδότη για περισσότερους από έξι (6) μήνες, παρά μόνο εάν χορηγηθεί η σχετική άδεια.

δ) Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα ή την Αυστραλία, ανάλογα με την περίπτωση, οι

κάτοχοι θεώρησης εισόδου για την Κινητικότητα των Νέων δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε σπουδές ή

εκπαίδευση για περισσότερους από τέσσερις (4) μήνες.

ε) Οι υπήκοοι του ενός Μέρους στους οποίους έχει χορηγηθεί θεώρηση εισόδου στο πλαίσιο του παρόντος

Μνημονίου Κατανόησης ενδεχομένως να μη λάβουν άδεια εισόδου ή να απομακρυνθούν από το έδαφος

του έτερου Μέρους σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς του Μέρους αυτού.

στ) Οι κάτοχοι θεώρησης εισόδου για την Κινητικότητα των Νέων δεν επιτρέπεται να παραμείνουν στην

Ελλάδα ή την Αυστραλία, αναλόγως με την περίπτωση, πέραν της επιτρεπόμενης περιόδου διαμονής των

δώδεκα (12) ημερολογιακών μηνών με βάση τη συγκεκριμένηθεώρηση εισόδου.

 

ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

 

α) Τίθεται σε ισχύ την πρώτη  ημέρα του μήνα που έπεται του μηνός που τα Μέρη θα ενημερώσουν το ένα το

άλλο εγγράφως δια της διπλωματικής οδού ότι έχουν ολοκληρώσει τις εσωτερικές τους διαδικασίες για τη

θέση σε ισχύ του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης. Το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης θα παραμείνει σε ισχύ

εκτός εάν καταγγελθεί σύμφωνα με την παράγραφο 6 (β).

β) Ένα Μέρος δύναται να καταγγείλει το παρόν Μνημόνιο Κατανόησης με γραπτή ειδοποίηση δια της δι−

πλωματικής οδού προς το έτερο Μέρος. Σε αυτή την περίπτωση, η ημερομηνία λήξης θα είναι:

(i) είτε η ημερομηνία καταγγελίας που αναφέρεται στη γραπτή ειδοποίηση,

(ii) είτε η ημερομηνία παρέλευσης ενενήντα (90) ημερών από την ημέρα λήψης της γραπτής ειδοποίησης

από το έτερο Μέρος, όποια από τις δύο ημερομηνίες είναι μεταγενέστερη.

γ) Ανεξαρτήτως της λήξης ή αναστολής του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης ή οποιασδήποτε διάταξης

του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης, οποιοδήποτε πρόσωπο ήδη κατέχει (κατά την ημερομηνία λήξης ή

αναστολής) έγκυρη θεώρηση εισόδου για την Κινητικότητα των Νέων, θα επιτρέπεται να εισέρχεται και/ ή

να παραμένει στο έδαφος του Μέρους για το οποίο του έχει χορηγηθεί η θεώρηση εισόδου, σύμφωνα με τους

όρους αυτής, για όσο διάστημα η θεώρηση εισόδου παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με τους νόμους και τους

κανονισμούς του Μέρους αυτού.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αυτά ακριβώς αναφέρει η συμφωνία Ελλάδας - Αυστραλίας για την WORK AND HOLIDAY VISA.

Ο δρόμος άνοιξε για 500 νέους τον χρόνο η Αυστραλία  μπορεί να γίνει μια εξαιρετική ταξιδιωτική και επαγγελματική εμπειρία.

 

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

 

Η πρόσκληση λαμβάνει χώρα δυο φορές το έτος. Σε περίπτωση μη πλήρωσης του αριθμού του συνόλου των επιστολών-βεβαιώσεων (500 κατ΄ έτος), ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να εγκρίνει την έκδοση συμπληρωματικής πρόσκλησης για τον εναπομείναντα αριθμό επιστολών-βεβαιώσεων.

 Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθηση και Νέας Γενιάς σε φυσική μορφή είναι τα κάτωθι:

 1. Ενυπόγραφη αίτηση του ενδιαφερομένου για χορήγηση της επιστολής-βεβαίωσης.

 2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (φωτοτυπία) από το οποίο προκύπτει ότι ο αιτών έχει συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 31ο έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

 3. Έγκυρο διαβατήριο (φωτοτυπία).

 4. Υπεύθυνη Δήλωση ότι κύρια πρόθεση του αιτούντος να είναι η επίσκεψη στο Μέρος Υποδοχής (Αυστραλία) για διακοπές και αναψυχή, για χρονική περίοδο έως δώδεκα (12) ημερολογιακούς μήνες και ότι δεν συνοδεύεται από εξαρτώμενα άτομα.

 5. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος δεν έχει προηγουμένως συμμετάσχει σε πρόγραμμα για την Κινητικότητα των Νέων ή για Διακοπές με Εργασία του Μέρους Υποδοχής.

 6. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή πλημμέλημα, ότι δεν είναι υπόδικος και δεν έχει παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα και ότι δεν έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

 7. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους προκειμένου να μπορεί να εκδώσει εισιτήρια αναχώρησης – επιστροφής και να καλύψει τα προσωπικά του έξοδα τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα της διαβίωσης του στο Μέρος Υποδοχής. Το ποσό αυτό ορίζεται στο χρηματικό ποσό των 3,000 ευρώ.

 8. α) Αντίγραφο πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ιδρύματος της ημεδαπής (φωτοτυπία) ή

 β) επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής και επίσημη μετάφραση αυτού, καθώς και πράξη αναγνώρισης του από το ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ ή πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου σπουδών ή πράξη αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων από το ΣΑΕΠ ή

 γ) βεβαίωση σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής, με την οποία αποδεικνύεται η επιτυχής ολοκλήρωση τουλάχιστον δύο (2) ετών προπτυχιακών σπουδών σε ΑΕΙ της ημεδαπής.

 9. Τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που αποδεικνύουν την καλή (Β2) γνώση της αγγλικής γλώσσας και πρέπει να υποβληθούν από τον αιτούντα, όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και τα οποία εξειδικεύονται στην πρόσκληση της παρ. Β. Εξαιρούνται από την παρούσα υποχρέωση: α) κάτοχοι τίτλου σπουδών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, καθώς και κάτοχοι τίτλου σπουδών Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας ΑΕΙ της ημεδαπής (εφόσον έχουν επιλέξει ως μάθημα την αγγλική γλώσσα), κάτοχοι πράξης αναγνώρισης ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ ή ΣΑΕΠ εφόσον έχουν λάβει τίτλο σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό) αναγνωρισμένου αγγλόφωνου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και β) όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκά έτη προπτυχιακών σπουδών σε Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ή σε Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας ΑΕΙ της ημεδαπής (εφόσον έχουν επιλέξει ως μάθημα την αγγλική γλώσσα).

 10. Παράβολο Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ορίζεται με την παρούσα στο ποσό των τριάντα (30) ευρώ.

 Καλή επιτυχία και καλό ταξίδι στην Αυστραλία!