Coming Up Mon 12:00 PM  AEDT
Coming Up Live in 
Live
Macedonian radio

Во Мелбурн одбележан 2 Август - Денот на Републиката

The monument of Goce Delchev at the "St. George & St. Mary" - Macedonian Orthodox Church, Melbourne Source: SBS

Панихида за паднатите борци за слобода на Македонија одржаа Архимандрит Гаврил и Отец Климент Станковски додека свежо цвеќе пред споменикот на Гоце Делчев положи претседателот на МПОМВ, Мирчо Ангеловски.

Македонците во Австралија го празнуваат 2 Август - Денот на Републиката. Ден со кој на Илинден 1903 година - со кревањето на Илинденското востание и формирањето на крушевската република а потоа и со вториот Илинден во 1944 година со одржувањето на првото заседание на АСНОМ беа поставени столбовите на македонската република и државност.

Goce Delchev
SBS

Одбележувањето на најголемиот државен празник се одржа во услови на строги мерки поради КОВИД-19 пред споменикот на апостолот на македонскта борба за слобода Гоце Делчев во дворот на црквата "Св. Ѓеорѓи и Пресвета Богородица" во Епинг, Мелбурн.
Панахида за душите на паднатите борци за слобода на Македонија одржаа Архимандрит Гаврил и Отец Климент Станковски.
Свежо цвеќе пред споменикот на Гоце Делчев положи претседателот на МПОМВ, Мирчо Ангеловски.

Goce Delcev
The monument of the Macedonian revolutionary Goce Delchev
SBS

Coming up next

# TITLE RELEASED TIME MORE
Во Мелбурн одбележан 2 Август - Денот на Републиката 02/08/2021 02:22 ...
Извештај од Македонија 26 ноември 2021 26/11/2021 09:36 ...
Вести на СБС на македонски 26 ноември 2021 26/11/2021 13:46 ...
Комичарката Елизабет Велински сонува за одморалиште за смеа 25/11/2021 21:19 ...
Вести на СБС на македонски 25 ноември 2021 25/11/2021 14:01 ...
Извештај од Македонија 25 ноември 2021 25/11/2021 11:06 ...
Вести на СБС на македонски 24 ноември 2021 24/11/2021 12:35 ...
Извештај од Македонија 24 ноември 2021 24/11/2021 12:59 ...
Вести на СБС на македонски 23 ноември 2021 23/11/2021 11:44 ...
Извештај од Македонија 23 ноември 2021 23/11/2021 09:15 ...
View More