СБС Македонски

Продавниците на некои познати имиња ги пробуваат камерите на „Големиот брат“

СБС Македонски

Big name stores trial 'Big Brother' cameras

Output of an Artificial Intelligence system performing Facial Recognition on a photograph of a man Source: Getty

Get the SBS Radio app

Other ways to listen


Published 16 June 2022 at 1:32pm
By Tina Quinn
Presented by Vase Kocev
Source: SBS

Извештајот на Асоцијацијата на австралиски потрошувачи Choice откри дека неколку големи трговски куќи на мало во Австралија користат технологија за скенирање лице, а многу луѓе не знаат за оваа практика. Bunnings, KMart и The Good Guys снимаат „отпечатоци од лицето“ на клиентите, но оваа практика би можела да се соочи со поголема контрола. Компаниите велат дека кражбата и загриженоста за безбедноста стојат зад овој потег. Некои експерти укажуваат и на потенцијални прекршувања на актот за приватност.


Published 16 June 2022 at 1:32pm
By Tina Quinn
Presented by Vase Kocev
Source: SBSShare