СБС Македонски

Одлуката на Високиот суд со која одземањето на државјанството е незаконско може да влијае на другите

СБС Македонски

View of the High Court of Australia in Canberra, Friday, April 8, 2022. (AAP Image/Mick Tsikas) NO ARCHIVING

The High Court of Australia in Canberra

Get the SBS Radio app

Other ways to listen


Published 9 June 2022 at 1:39pm
By Amelia Dunn
Presented by Vase Kocev
Source: SBS

Високиот суд на Австралија пресуди дека владата не може да го одземе државјанството на двојни државјани кои се осомничени за учество во терористичка активност, означувајќи го тоа како неуставно. Одлуката беше донесена откако на двојниот државјанин Делил Александар му беше одземено државјанството користејќи ја контроверзната легислатива по информациите дека тој очигледно се приклучил на терористичката мрежа на ИД во Сирија.


Published 9 June 2022 at 1:39pm
By Amelia Dunn
Presented by Vase Kocev
Source: SBSShare