СБС Македонски

Австралиската писателка Френклин, сведок на страдањата на македонскиот народ

СБС Македонски

From the promotion of the book

The promotion of the book took place in Readings at Horthon, Melbourne Source: Violeta Capovska

Get the SBS Radio app

Other ways to listen


Published 7 June 2022 at 11:50am
By Maja B.Talevska
Source: SBS

Романот "Тагата на Мајлс Френклин под Кајмакчалан“ од Иван Чаповски, што неодамна беше преведен на англиски јазик во Австралија, ја драматизира вистинската приказна на една од најпознатите австралиски писателки, Стела Мајлс Френклин, која за време на Првата Светска војна, била присутна на македонскиот фронт. "Романот се заснова на историски документи, што ги истражував во Австралија, која ја сметам за своја втора татковина, вели Чаповски во разговорот за "СБС на македонски".


Published 7 June 2022 at 11:50am
By Maja B.Talevska
Source: SBS


From the promotion of the book
Vasilka Pateras singing Traditional Macedonian Songs Source: Violeta Capovska


 


Share