СБС Македонски

Врачена официјално наставната програма што ги вклучува македонскиот јазик и култура во Нов Јужен Велс

СБС Македонски

Macedonian Language

Новата официјална програма по македонски јазик во Нов јужен Велс. Source: SBS

Get the SBS Radio app

Other ways to listen


Published 28 November 2019 at 12:24pm
By Radica Bojkovska
Source: SBS

Новата наставна програма за изучување на македонскиот јазик во училиштата во Нов Јужен Велс, вчера, свечено им беше предадена на претставниците на "Македонскиот просветно-училишен одбор на Нов Јужен Велс", во седиштето на Националното тело за стандарди во образованието. Македонскиот јазик е еден од петте јазика, за кои беше изработена официјална програма, а по која учениците во државата ќе го изучуваат јазикот од следната година. Државната министерка за образование, Сара Мичел претходно објави дека, сега учениците ќе можат да изберат да изучуваат еден од јазиците според новата наставна програма од забавиште до 10то одделение, но не само јазикот, туку и културата на заедниците, хиндуската, македонската, персиската, пунџабската и тамилската. Наставните програми беа креирани како дел од програмата на училиштата, во која се изучуваат јазиците на заедниците, а која беше најавена од премиерката на Нов Јужен Велс, Гледис Береџиклиан.


Published 28 November 2019 at 12:24pm
By Radica Bojkovska
Source: SBS


 

Macedonian Language
Source: SBS Macedonian


 Наставниците Жаклина Михајлова и Благоја Јосифовски ја примија новата официјална програма по македонски јазик во Нов јужен Велс.

Advertisement
Macedonian Language
Source: SBS MacedonianShare