СБС Македонски

Кукастиот крст како симбол официјално забранет во Викторија

СБС Македонски

Swastika symbol officially banned in Victoria

Police inspect graffiti on the front of the Victorian State Parliament, in 2012

Get the SBS Radio app

Other ways to listen


Published 24 June 2022 at 11:05am
By Claire Slattery
Presented by Vase Kocev
Source: SBS

Викторија стана првата држава во Австралија која официјално ја забрани употребата на кукастиот крст, нацистичкиот симбол познат и како Hakenkreuz. Оние кои ќе ги прекршат новите закони се соочуваат со големи парични казни, па дури и затворска казна. Сепак ќе има исклучоци за употреба на верска и културна основа и за образовни цели. Законите се создадени како одговор на оживувањето на неонацистичките и екстремно десничарските екстремистички активности во последниве години, а слична легислатива ќе следи во Нов Јужен Велс, Тасманија, Квинсленд и Јужна Австралија.


Published 24 June 2022 at 11:05am
By Claire Slattery
Presented by Vase Kocev
Source: SBSShare