СБС Македонски

Македонската Православна Црква официјално побара од Бугарската Православна Црква да стане нејзина Мајка црква

СБС Македонски

Easter celebrations in Macedonia

People circle the Jovan Bigorski monastery during Easter celebrations. Source: Photo by Nake Batev Anadolu Agency Getty Images

Get the SBS Radio app

Other ways to listen


Published 23 November 2017 at 3:31pm
By Vase Kocev
Source: SBS

Писмото кое Светиот Синод на МПЦ-ОА го испрати до Бугарската Православна Црква во кое бара од неа да биде Православна Мајка црква, ако ја препознаат автокефалноста на МПЦ-ОА, предизвика лавина реакции.


Published 23 November 2017 at 3:31pm
By Vase Kocev
Source: SBS


Писмото што Светиот Синод на МПЦ-ОА го испрати до БПЦ со барање таа да биде нејзина црква - мајка е обид да се дојде до афтокефалност на поинаков начин отколку што досега се правеше со преговорите со СПЦ - смета новинарот и верски аналитичар Бранко Ѓорѓевски.


Branko Gjorgevski
Branko Gjorgevski Source: Supplied


Ѓорѓевски е конкретен  "писмото ќе остане без конкретен одговор и ќе се одложува одговорот. Тоа  е поради притисокот од другите православни цркви и нивниот договор да има целосен косензус меѓу нив при признацање на нова црква".


Share