СБС Македонски

Се чувствував како со едно око, зашто не знаев да читам и пишувам на македонски

СБС Македонски

Macedonian Language

Source: Velika Stamkova

Get the SBS Radio app

Other ways to listen


Published 11 December 2019 at 2:31pm
By Maja B.Talevska
Source: SBS

"Кога дојдов во Австралија во 1935 година, знаев да зборувам само македонски" вели Велика Стамкова (93) од Мелбурн, маркантна фигура од првиот бран македонски доселенци во Австралија. "Знаев да зборувам на македонски, но не знаев да читам и пишувам на кирилица, и затоа се чувствував небаре имам едно око. Во тоа време немавме македонски школи во Австралија, се запишав во руско, само за да ја научам азбуката"- вели Велика, коментирајќи дека е одлично што денешните генерации што растат во Австралија, имаат можност да учат македонски во училиштата. Ова е првиот дел, од серијата разговори со Стамкова, која остави трага во поширокото австралиско општество, со својот политички активизам во 70тите години од минатиот век, делувајќи во рамките на Лабуристичката партија на Австралија.


Published 11 December 2019 at 2:31pm
By Maja B.Talevska
Source: SBS


Macedonian Language
Велика Стамкова во дом за стари лица во Гленрој, Мелбурн Source: Velika StamkovaShare